BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit: négymilliárd fontért táraztak be a britek

Minden ötödik ember már belekezdett az élelmiszerek, az italok és a gyógyszerek felhalmozásába, amely egy főre vetítve 380 font pluszkiadást jelent .

Négymilliárd fontot (1400 milliárd forintot) költöttek árufelhalmozásra a britek az európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélyétől vezérelve. A The Guardian című lap a Premium Credit pénzügyi szolgáltató felméréséből az is kiderült, hogy

több mint 800 ezer lakos fejenként már több mint ezer fontot költött készletfelhalmozásra, amely egy főre vetítve 380 font (133 ezer forint) pluszkiadást jelentett számukra.

Amennyiben az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, szakértői várakozások szerint rövid távon fennakadásokra kell számítani az ellátásban. A Boris Johnson vezette konzervatív kormány azonban azt hangoztatja, hogy igyekszik ezeket a kockázatokat csökkenteni.

A Brexit eredetileg érvényes – március végi – határnapja előtt végzett hasonló felmérések azt mutatták, hogy a lakosság 17 százaléka kezdett raktározásba, és a kiadások mértéke elérte a 4,6 milliárd fontot (1600 milliárd forintot).

Fotó: Philippe HUGUEN / AFP

A most ismertetett kutatás szerint az árufelhalmozók

  • 74 százaléka élelmiszerrel,
  • 50 százaléka gyógyszerrel,
  • 46 százaléka italokkal töltötte fel készleteit.
  • A Boodle Hatfield ügyvédi iroda összesítését ismertetve a The Guardian arról is beszámolt, hogy a „szupergazdagok” több luxusautót importálnak a Brexit határideje előtt, elkerülendő így a vámokat, amelyeket a megállapodás nélküli kilépés után meg kellene fizetniük. Az elmúlt évben több mint 3800 luxusautót importáltak, ami 16 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

    A megállapodás nélküli Brexit esetén a luxusautók behozatala 32 százalékkal drágulna meg egyik napról a másikra, és fennáll a kockázata annak, hogy a járművek exportja és importja nehezebbé válik az Egyesült Királyság távozásával az Európai Unióból

    – mondta az iroda egyik munkatársa. Hozzátette, egyre többen veszik komolyan ezeket a kockázatokat, és hoznak be autókat az Európai Unió más országaiból.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.