BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington valódi versenyt akar az 5G-technológiában

Az Egyesült Államok tovább próbálkozik azzal is, hogy kiszorítsa az 5G-ből a Huaweit.

Tovább szigorítana az amerikai kormány a Huaweit érintő exportkorlátozásokon, a Reuters több forrásból származó értesülése szerint a washingtoni kormány hamarosan nyilvánosságra hozza az új rendeletet, amely elsősorban a külföldi cégeket érinti majd. A kereskedelmi minisztérium tavaly májusban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tette feketelistára a kínai telekommunikációs vállalatot, és megtiltotta bizonyos amerikai alkatrészek és technológiák értékesítését a Huawei részére.

A döntéssel – amely a Huawei külföldi beszállítóira is vonatkozik – tiltották, illetve engedélyhez kötötték olyan elemek eladását, amelyeknek legalább a 25 százalékát az Egyesült Államokban állították elő, de ez nem okozott jelentős zavart az ellátási láncban.

Az amerikai kormányzat most ezt a 25 százalékos küszöböt akarja 10 százalékra csökkenteni, és szélesíteni készül a tilalom alá eső termékek körét, kiterjeszteni tervezi többek között a szórakoztatóelektronikai termékekre.

Fotó: Huawei

Az Egyesült Államok tovább próbálkozik azzal is, hogy kiszorítsa az 5G-ből a Huaweit. Ennek érdekében kétpárti törvényjavaslatot nyújtottak be a szenátusban, amelynek elfogadása esetén egy több mint 1 milliárd dolláros alapot hoznának létre a Huawei „nyugati alternatívájának” fejlesztésére.

Minden hónapban, amikor az Egyesült Államok nem tesz semmit, a Huawei marad a legolcsóbb, leggyorsabb, mindenhol a leginkább jelen lévő globális 5G-szolgáltató

– figyelmeztetett közleményében a javaslat egyik benyújtója, Mark Warner virginiai szenátor, aki politikai pályafutása előtt a Nextel távközlési vállalat társalapítója volt.

A Huaweinek az 5G-technológiában egyelőre valóban nincs versenytársa, a finn Nokia, a svéd Ericsson és a dél-koreai Samsung sem technológiában, sem pedig árban nem tud vonzó alternatívát nyújtani. Részben ezért nem sikerült az amerikai kormánynak minden erőfeszítése ellenére sem meggyőzni a fontos szövetségeseit arról, hogy zárják ki a kínai céget az 5G-hálózat kiépítéséből.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.