BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt a szolgáltatások külkereskedelmének aktívuma

A szolgáltatások euróban számított exportja 30, importja 28 százalékkal nőtt a második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2116 millió euró volt, 537 millió euróval több a 2021. II. negyedévinél – közölte a KSH.

Az export értéke 6,9 milliárd euró (2,6 ezer milliárd forint), az importé 4,7 milliárd euró (1,8 ezer milliárd forint) volt – írta jelentésében a statisztikai hivatal. Az adatokat részletezve kiderül, hogy a szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 868, a turizmus 757, a bérmunka-szolgáltatások pedig 329 millió eurós többlettel járultak hozzá a 2022. II. negyedéves aktívumhoz.

Szolgáltatásexportunk 64, -importunk 72 százalékát bonyolítottuk le az Európai Unió tagországaival, és figyelemre méltó, hogy

uniós viszonylatban 979 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, amely az összforgalomból 19, a második legjelentősebb pedig Amerikai Egyesült Államok, amely 8,7 százalékkal részesedett, míg a harmadik helyen álló Ausztria részaránya 8 százalék.

Fotó: Frank Yvette

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 39 százalék volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 33, majd a turizmus 19 százalékos részesedéssel. Importban a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 52 százalékkal, miközben a szállítási szolgáltatások 30, a turizmus pedig 11 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból. 

Au idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest a szolgáltatásexport euróban számított értéke 30 (forintban 41), az importé 28 (forintban 39) százalékkal nőtt. Az aktívum 537 millió euróval (256 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet. Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások és a turizmus egyenlegének 278 és 269 millió eurós javulásával magyarázható.

 

Többletünk az európai uniós forgalomban 24 százalékkal, 187 millió euróval vált kedvezőbbé, melyhez 

jelentősen hozzájárult a Lengyelországgal folytatott kereskedelem egyenlegének 106 millió euró értékű javulása. 

Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 350 millió euróval, 45 százalékkal emelkedett. legfőképp az Egyesült Királysággal lebonyolított forgalom 91 millió eurós növekedésének köszönhetően.

Mint emlékezetes, az első negyedévi adatok szerint a szolgáltatások euróban számított exportja 28, importja 19,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívum 551 millió euróval 1,418 milliárd euróra emelkedett, a szolgáltatások nettó exportjának emelkedése pedig 1,3 százalékponttal járult hozza a bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi 8,2 százalékos emelkedéséhez, miközben a külkereskedelmi áruforgalom deficitje 3,9 százalékpontot vett el a gazdasági növekedésből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.