BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország támogatja, hogy több világbanki forrás jusson Ukrajnának és a szomszédos országoknak

Hazánk eddig mintegy 28 milliárd forint összegben nyújtott segítséget Ukrajnának.

Magyarország támogatja, hogy több világbanki forrás jusson Ukrajnának, valamint a háború által érintett szomszédos országoknak – mondta Varga Mihály Washingtonban, ahol a Világbank közgyűlésének alkalmával találkozott világbanki vezetőkkel. A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország eddig is jelentős segítséget nyújtott Ukrajnának, az összeg már meghaladta a 28 milliárd forintot.

VARGA Mihály
Fotó: Shawn Thew

Washingtoni programja során Varga Mihály többek között Anna Bjerde regionális Világbank-alelnökkel is tárgyalt. A találkozón főképpen az orosz–ukrán háború gazdasági következményeit, valamint Ukrajna támogatásának témáját érintették a felek. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a régió energiabiztonságát és közlekedési kapcsolatainak fejlesztését célzó befektetéseket előtérbe kell helyezni. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy hazánk eddig is jelentős segítséget nyújtott Ukrajnának: a magyar segítségnyújtás összege már elérte a 28 milliárd forintot, Magyarországra csaknem egymillió ukrán menekült érkezett. 

Emellett jelezte, hogy a szomszédos tagállamok – így Magyarország is – számos olyan anyagi terhét viselik a háborúnak, amelyet más tagállamok nem.

Magyarország támogatja, hogy több világbanki forrás jusson Ukrajnának, valamint a háború által érintett szomszédos országoknak – ezt a magyar pénzügyminiszter az Elena Bourganskaiával, a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Pénzügyi Társaság alelnökével folytatott tárgyalásán hangoztatta. Varga Mihály a találkozón elmondta: hazánk készen áll arra, hogy az ukrajnai újjáépítést a régióban aktív, jó kapcsolatokkal és tapasztalattal rendelkező magyar cégek is segítsék. A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az újjáépítés során a kárpátaljai régió fejlesztése is elengedhetetlen. A felek áttekintették a Világbank azon programjait is, amelyeknek célja – összhangban a magyar állásponttal –, hogy a migrációs nyomást az érintett országokban megvalósított fejlesztésekkel, helyben nyújtott segítséggel enyhítsék.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.