BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Falak helyett közösséget ajánl az az ingatlanfejlesztő, aki két év múlva is a piacon szeretne maradni

A kereskedelmi ingatlanpiac egyik szegmenseként az irodapiacot radikális hatások érték az elmúlt időben. Az iroda mint termék újraértelmezésre szorul, a fizikai tereket a mai szempontoknak megfelelően kell artikulálni ahhoz, hogy a jövőben is megtöltsék bérlőkkel az állományt. Gereben Mátyást, a CPI Hungary országmenedzserét kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

A CPI Property Group (CPIPG) a közép-kelet-európai régióban piacvezető szerepet tölt be az ingatlanszektorban, vagyon- és ingatlankezelési megoldásai – köztük az energiahatékonysági és ESG-programjai – a legversenyképesebb vállalatok közé emelték a budapesti kereskedelmiingatlan-piacon is.

Gereben Mátyás, fotó: CPI Hungary
Gereben Mátyás. Fotó: CPI Hungary

„Egy ingatlanfejlesztőnek ma nem falakat kell ajánlania a bérlőinek, hanem egy olyan közösséget, amelyhez szívesen csatlakoznak” – véli Gereben Mátyás, a cég országmenedzsere. Ahogy egy mai sajtóbeszélgetésen elhangzott, a nyolcvanas évek „cellahangulata” már a múlt, számottevő evolúción mentek keresztül az irodaházak, amelyek 2022-ben komplex funkciót látnak el. Nem csak munkahelyként üzemelnek, közösségi terek és HR-eszközök is a munkáltatók kezében. Mivel a munkahelyén a dolgozó hosszú időt tölt el, olyan környezetet kell kialakítani, ahova szívesen jár be, és ehhez akár nap mint nap új ötleteket kell bevetni.

A bérlők által megteremtett munkakörülményeken túl, ha egy irodaházban ott van a masszázsszoba és a TRX-terem, amelyet a munkavállaló bármikor használhat, ha adott havonta két kulturális rendezvény (pl. koncert, felolvasóest, könyvbemutató vagy aktuális témákról szóló vitaest), ahova szívesen ül be, az a komfortérzetéhez tesz hozzá. „A közösségi menedzsereink rotációs rendszerben termelői piacot szerveznek az irodaházainkhoz. Ha itt a dolgozó megveheti az őstermelőtől a mézet vagy a friss zöldséget, akkor a délutánjából felszabadul az az idő, amelyet erre kellene fordítania. Pont ezért szervezünk ruhatisztítói és cipőjavítói felvevőpontot is a recepciókra.” 

A gazdasági szempontok nyilván fontosak, de úgy látom, hogy ma már emberközpontú szemlélettel érhetők el azok a bevételi számok, amelyek egy ingatlanfejlesztő terveiben szerepelnek

– véli Gereben.

A pandémia után most az energiaválság állítja jókora kihívások elé a kiskereskedelmi ingatlanokat, az irodaházakat és a hoteleket is – a CPI csoportnál úgy gondolják, mindegyik ingatlantípus más válságkezelési tervet igényel. 

Ebben az iparágban akkor lehet minél kevesebb értékvesztéssel működni, ha nem egy egységes stratégia szerint próbáljuk kezelni a bérlőket, hanem egyéni elbírálásban részesítjük őket. 

„Ez rengeteg idő és energia, de elengedhetetlen, mert így lehet egyrészt lojalitást építeni, másrészt az egyedi problémákat megérteni és választ adni rájuk” – hangsúlyozta a country manager. Komolyabb bérlői pánikot egyelőre nem tapasztal, ám azt biztosnak érzi, hogy a következő két évben a bérlőkért sokkal nagyobb lesz a harc a piacon. Erre próbál reagálni a szakma azzal, hogy nemcsak ingatlant kínál, hanem egy szolgáltatáscsomagot, amelynek része az ingatlan.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.