BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres gazdasági felzárkózás csak bérfelzárkózás mellett érhető el

A bérek emelkedése versenyképességi tényező, hiszen alapvető a képzett munkaerő megtartásában és ösztönzésében. Az elmúlt évtizedben a hazai bérfelzárkózás megindult, ennek egyensúlyt megőrző fenntartása kiemelt fontosságú.

A fenntartható gazdasági felzárkózás és az életszínvonal emelése minden ország alapvető célkitűzése. Az évtizedeken átnyúló sikeres felzárkózás azonban ritka jelenség. Nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják, hogy a sikeres felzárkózási időszakok a bérszínvonal nagymértékű növekedése mellett következtek be. A bérek emelkedése versenyképességi tényező, hiszen alapvető a képzett munkaerő megtartásában és ösztönzésében. Az elmúlt évtizedben a hazai bérfelzárkózás megindult, ennek egyensúlyt megőrző fenntartása kiemelt fontosságú. 

A sikeres felzárkózási időszakok jellemzője a reálbérek emelkedése

Versenyképességi tényező a bérfelzárkózás.

Az elérhető magasabb jövedelem az egyik legerősebb ösztönző erő a tanulás, önképzés, a saját humán tőkénkbe való befektetés érdekében, ami pedig a későbbi teljesítményünket, termelékenységünket növeli. De még inkább felértékelődik a bérfelzárkózás a globálisan egységesülő munkaerőpiacon a képzett munkaerőért folytatott versenyben, ugyanis megtartani, illetve bevonzani a munkavállalókat csak versenyképes bérekkel lehet. A munkaerő külföldről történő hazavonzása vonatkozhat a külföldre távozott hazai munkaerőre és a növekvő számú, jól képzett, nem helyhez kötött online munkát végző „digitális nomádokra” is. Mindezeken felül a magas reálbérdinamika azáltal is támogatja a gazdasági növekedést, hogy erősíti a belső keresletet. Végül pedig biztosítja azt, aminek érdekében a többlet erőfeszítést vállalták az egyének, a családok és vállalatok, a magasabb életszínvonalat. 

A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a sikeres felzárkózási időszakok a bérszínvonal nagymértékű növekedése mellett következtek be.

A kelet-ázsiai kis tigrisek felemelkedése, a japán növekedési csoda vagy a számos európai felzárkózási sikertörténet hasznos tapasztalattal szolgálhat a felzárkózási időszakok elemzésekor. A reálbérek átlagosan 4,3 százalékkal emelkedtek évente a sikeresen felzárkózó országok körében. 

 

A kelet-ázsiai országok fejlettségi ugrása érdemi bérfelzárkózással járt.

Tajvan egyike volt azoknak, amelyek a második világháborút követően rendkívül gyorsan az iparilag fejlett országok sorába léptek. 1969 és 1997 között a térség USA-hoz viszonyított relatív fejlettsége 19 százalékról 67 százalékra nőtt, miközben a reálkeresetek több mint megkétszereződtek 1980-hoz képest. A folyamathoz nagyban hozzájárult az állami vezérlésű fejlesztési politika, amely a többi jelentős felzárkózást mutató délkelet-ázsiai országra is jellemző volt. Dél-Koreában és Japánban is meghatározó volt az iparosítás szerepe, ezenkívül mindkét állam nagy hangsúlyt fektetett a hatékony oktatáspolitikára és ezáltal a munkaerő minőségére, illetve a high-tech fejlesztés támogatására. Dél-Korea 1981 és 2007 között az USA fejlettségi szintjének 18 százalékáról 61 százalékára emelkedett. A felzárkózási időszak alatt az átlagos reál-munkaerőköltség szintje több mint háromszorosára nőtt. A japán növekedési csoda időszakában 1960 és 1996 között az átlagos reálkereset 3,5-szeresére emelkedett.

Belgiumban a második világháború után bevezetett magas bérek politikája az egy főre jutó GDP-növekedést is meghaladó reálbér-dinamikához vezetett.

A reálbér 1974-ben az 1960-as szint kétszerese volt. A második világháború után az országnak technológiai újításokra volt szüksége, hogy versenyképes maradhasson a német és holland árukkal szemben, amelyek modernebb technológiát alkalmaztak. A magas bérek politikája keretében a kormány kimondottan ösztönözte a magas béremelkedést, azaz belső reálfelértékelődést okozott, kényszerítve a vállalatokat a modernizációra.

 

A szomszédos országokban is láthatunk példaértékű bérfelzárkózást. 

Ausztria egységes és átfogó gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, amelynek eredményeként 1954 és 1973 között az USA fejlettségi szintjének 41 százalékáról 61 százalékára zárkózott fel. A reál órabér 1973-ban 59 százalékkal volt magasabb, mint 1960-ban. Lengyelország 1992 és 2011 közötti gazdasági növekedésére kedvezően hatott a piacgazdasági átmenet és a nagymértékű tőkebeáramlás. Közel két évtized felzárkózása mellett a reálbérek szintje 62 százalékkal nőtt. 

Finnországban 1992 és 2011 között másfélszeresre nőtt a reálórabérek szintje. Az 1990-es években az ipari termelés a tudás- és technológiavezérelt ágazatok felé mozdult el, amelyhez kapcsolódóan kiemelt fontosságú volt a tudásalapú szolgáltató szektor támogatása. A tudásalapú gazdasági modell, az oktatás fejlesztése és a szellemi tőke gyarapítása máig jelentős szerepet játszik az ország gazdasági növekedésében.

Magyarországon is egyensúlyi, termelékenységen alapuló bérfelzárkózásra van szükség

A 2010 és 2019 közötti sikeres egyensúlyi felzárkózási periódusban két és félszer gyorsabban nőttek a reálbérek hazánkban, mint az azt megelőző évtizedben. 

A magyar GDP 2010 és 2019 között évente átlagosan 2,8 százalékkal növekedett, miközben az EU átlagához viszonyított fejlettségi szintünk az EU átlagának 66,1 százalékáról 73 százalékra emelkedett. A gazdasági felzárkózás bérfelzárkózás mellett valósult meg, a reálbérek lényegesen nagyobb ütemben növekedtek, mint az azt megelőző évtizedben. 2010-ben a reálbérek csupán 35 százalékkal voltak magasabbak a 2000-es évinél, ugyanakkor 2021-ben már 65 százalékkal haladták meg a 2010. évit, és 123 százalékkal a 2000-eset.

 

A továbbiakban is segíti a felzárkózást a béreknek a fejlettséggel és a termelékenységgel összhangban lévő emelkedése.

2021-ben a magyar bruttó bérek az EU-átlagnak mindössze 63,2 százalékát tették ki vásárlóerő-paritáson számolva, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-s országok között. 

 

Ugyanakkor hazánk az EU átlagos gazdasági fejlettségének 75,5 százalékán állt 2021-ben. A relatív fejlettségi szint alapján hazánk előrébb van az európai rangsorban, mint a bérszínvonal szerint, így további tér azonosítható a bérfelzárkózásra. Ennek a termelékenység és a fejlettségi szint emelkedésével összhangban kell megtörténnie. 

MNB, MNB csík, támogató, MNB-oldal
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.