BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a beruházások volumene Magyarországon

A beruházások volumene 2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3 százalékkal, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 5,5 százalékkal mérséklődött a KSH adatai szerint.

A tavalyi negyedik negyedévében szezonálisan kiigazítva a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest 5,5 százalékkal csökkent. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 6,3 százalékkal mérséklődött, míg a gép- és berendezésberuházásoké 1,7 százalékkal zsugorodott – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentéséből.

20220914 Békéscsaba

A Szarvasi úti telephelyén szervezett rendhagyó partnertalálkozót a békéscsabai Alfa-Gép Kft.


Képen: Az érdeklődők megtekinthették a teljes gépkínálatot.
KSH beruházások
Csökkent a beruházások volumene Magyarországon.
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a beruházási tevékenység volumene 6,3 százalékkal esett vissza. Ezen belül a teljesítményérték több mint hattizedét képviselő építési beruházásoké 6,6 százalékkal, a megközelítően harmadát kitevő gép- és berendezésberuházásoké pedig 5,5 százalékkal gyengült. A gépberuházásokon belül az importált gépek volumene, valamint a belföldi gyártásúaké egyaránt mérséklődött.

A beruházási teljesítmény 54 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 2,7 százalékkal csökkent. A beruházások általános visszaesését részben a nagyobb létszámú vállalatok okozták, ahol a külföldi érdekeltségű vállalkozások és az állami tulajdonú vállalatok egyaránt mérsékelték fejlesztéseiket.

Ezzel egyidejűleg a beruházások 12 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések – jelentős mértékben – 28 százalékkal maradtak el a bázisidőszaktól, többek között az uniós forrásból finanszírozott projektek kisebb volumenű tárgyidőszaki megvalósítása miatt. Az egyéb (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) kategóriába tartozók beruházási volumene 4,3 százalékkal csökkent.

A beruházások volumenének általános csökkenése ellenére hat nemzetgazdasági ágban is emelkedett a teljesítményérték.

A nemzetgazdasági beruházások három tizedét jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései a tárgynegyedévben jelentősen nőttek (plusz 13 százalék). Ebben meghatározó szerepet játszottak a villamosberendezés-gyártás területén hosszabb ideje folyamatban lévő, illetve újonnan induló nagyszabású projektek, valamint a második legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás élénkülése is.

Szintén bővülés jellemezte a gumi-, műanyag és építőanyagipar; az elektronikai ipar, valamint a gyógyszergyártás alágak fejlesztéseit is. A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 24 százalékát megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 2,8 százalékkal mérséklődött, ami többek között a bázisidőszakot jellemző élénk irodaház-építési projektek kifutásának következménye.

A szállítás, raktározás beruházási volumenében folytatódott az előző negyedévekre is jellemző csökkenés (mínusz 20 százalék), a kedvezőtlen teljesítmény mögött elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése állt.

 

A kereskedelem nemzetgazdasági ágban regisztrált 13 százalékos volumencsökkenés oka többek között az előző év azonos időszakát élénkítő, elsősorban élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások beruházási tevékenységének tárgyidőszaki mérséklődése.

A közigazgatás nemzetgazdasági ág fejlesztései 17 százalékkal csökkentek, részben a központi és a helyi közigazgatási szervek visszafogott beruházásainak következtében.

A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az első fél év jelentős bővülése után 8,1 százalékkal csökkent, amiben szerepet játszott az is, hogy az állattenyésztéssel, illetve növénytermesztéssel foglalkozó, nagyobb létszámú vállalatok mérsékelték fejlesztési ráfordításaikat.

Újabb kínai beruházások érkeznek Magyarországra

Nyolc-tízmilliárd euró értékben érkeznek kínai befektetések hazánkba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.