BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul felpattant az ipari termelés júliusban

Bár éves bázison 2,6 százalékkal csökkent a termelés volumene, júniushoz képest 2,8 százalékkal bővült.

Ismét életjelet adott magáról a magyar ipar, bár éves bázison továbbra is csökken a kibocsátás, havi alapon már bővülni tudott – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Industrial,Factory,In,Mechanical,Engineering,For,The,Manufacture,Of,Transformers
Fotó: Shutterstock

A júniusi 6,1 százalékos mérséklődés után júliusban „már csak” 2,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva pedig 2,5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene,

az előző hónaphoz képest viszont a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján a kibocsátás 2,8 százalékkal nőtt, ami határozott javulás, ugyanakkor az elmúlt hónapok tapasztalata alapján még korai lenne pezsgőt bontanti.

A mélypontot a kibocsátás áprilisban mérte el, de azóta sem látni egyértelmű trendet, pedig az év elején még a növekedés egyik fontos támaszának gondolták az elemzők. A magas infláció továbbra is visszafogja a gyártási volument.

Az ipari termelés volumenindexe 2023. július
 

Az ipari termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többsége érintett volt

– írja a KSH, hozzátéve, hogy a legnagyobb súlyú alágak közül a termelés volumene leginkább a járműgyártásban bővült, a villamos berendezés gyártásában is nőtt, ugyanakkor a számítógép-, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártása esetében visszaesett. Idén összességében az ipari termelés az év első hét hónapjában 4,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. 

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az adatok kapcsán kiemelte, bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi mélyponthoz képest éves alapon közel 6 százalékponttal kedvezőbb eredmény azonosítható, ráadásul havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés. 

Óriási bajban a német gazdaság, Magyarország azonban kibújhat az árnyékából

Hosszú távon akár a nyertese is lehet Magyarország a német gazdaság sokasodó problémáinak, miután egyre több jel utal arra, hogy Európa gazdasági motorja igencsak megszenvedi a következő éveket, ha nem képes kezelni az orosz gázról való leválás és a zöldátállás okozta kihívásokat. Elemzők egyetértenek abban, hogy Európa egyértelműen lemaradt az elektromosautó-ipari forradalomban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.