BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BMW: finisben az építkezés – Debrecenben debütál a gyártó tisztán elektromos autója

Ezerötszáz munkavállalóval 2025-ben megkezdi a termelést a BMW Group debreceni gyára, egyben ekkor gördül le a gyártósorról a Debrecenben debütáló, tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse első modellje is – közölte a BMW abból az alkalomból, hogy két éve helyezték el a gyár alapkövét a város északnyugati gazdasági övezetében. A vállalat több mint kétmilliárd eurót fektet be a telephelybe, ahol 2025-től kizárólag tisztán elektromos meghajtású járművek készülnek majd.

A BMW Group debreceni gyárának fejlesztése a terveknek megfelelően halad – derült ki a cég mostani közleményéből. A présüzembe nemrégiben érkeztek az első nehéz, több mint 100 tonna súlyú berendezések, a festőüzem munkálatai pedig végső fázisukhoz értek. 

A Debrecenben debütáló Neue Klasse modellek a körforgásos gazdaság jegyében készülnek majd / Fotó: BMW

A nem széria-anyagraktár és a gyár egyik legnagyobb épülete, az összeszerelő üzem is látványosan formálódik, a karosszériagyártás egyik kulcshelyszínének számító festőüzem pedig, már tavaly áprilisban elérte a legmagasabb pontját. (A gyár 26 méter magas, háromszintes, 90 ezer négyzetméter.) 

Számos további épület kivitelezése is gyors ütemben halad. Mindeközben folyamatosan nő a leendő gyár munkavállalóinak száma is, nyitott pozíciók azonban folyamatosan vannak. Most éppen mintegy 60 ilyet találni a cég honlapján.

A BMW Group Debrecen északnyugati kapujában, 400 hektáros területen teljes járműgyárat épít, évi 150 ezer autó gyártókapacitással. A vállalat több mint 2 milliárd eurót (820 milliárd forintot) fektet be a telephelybe, ahol 2025-től kizárólag tisztán elektromos meghajtású járművek készülnek majd. A BMW tervei szerint a Debrecenben készülő járművek alapozzák meg a teljesen új modellnek számító Neue Klassét. A gyárat a hatékony, fenntartható és digitalizált gyártás jegyében az iFACTORY koncepció mentén fejlesztik

A fosszilisenergia-mentes gyártási folyamat során a Debrecenben debütáló Neue Klasse modellek a körforgásos gazdaság jegyében készülnek majd. A megvalósításban pedig fontos szerepet kap a „Local for local” elv is, ami azt jelenti, hogy a gyártáshoz legközelebb lévő beszállítókkal dolgoznak együtt.

Ami már elkészült

A BMW debreceni gyárában elsőként a 6500 négyzetméteres, kétszintes, korszerű infrastruktúrával felszerelt képzési központ készült el, itt tavaly október óta a munkavállalók és a cég duális szakképzési programjában részt vevő tanulók képzése zajlik.

A kommunikációs központot idén januárban adták át. Ezt a kulcsfontosságú centrumot a BMW Group lipcsei gyára központi épületének mintájára tervezték. Itt található az az 1344 négyzetméter területű laboratórium is, amely a legújabb technológiákkal és berendezésekkel rendelkezik.

Februárban nyitott az étterem, márciusban pedig a gondoskodás új dimenzióját biztosító – az alapkőletétel óta működő – 700 négyzetméteres egészségügyi központ is otthonra talált a kommunikációs központ épületében.

Környezettudatos tanulmányautók

A BMW környezettudatos tanulmányautóját, a BMW i Vision Circular modellt a tavalyi Campus Fesztiválon mutatták be. A négyüléses, teljes egészében elektromos meghajtással szerelt jármű a BMW Group személyes mobilitás melletti elkötelezettségét tükrözi. A modellt a körforgásos gazdaság alapelvei mentén fejlesztették ki, a százszázalékos újrahasznosíthatóság jegyében.

Oktatás együttműködésben

A most belépők mellett a gyár a következő generációkra is odafigyel, fontos küldetése az oktatás támogatása. Tavaly szeptemberben elindult a BMW Group Gyár Debrecen Duális azakképzési programja, amelyen évfolyamonként száz nappali tagozatos tanuló vehet részt. 

A BMW gyára 400 hektáros területen épül fel, gyártókapacitása évi 150 ezer autó lesz / Fotó: Czeglédi Zsolt

Az idén szeptembertől már 200 főre bővülő diákság a legmodernebb járműgyártással kapcsolatos technológiákkal ismerkedhet meg, és jártasságot szerezhet az Ipar 4.0 és többek között a robotika, a 3D-nyomtatás, a virtuális és a kiterjesztett valóság világában. Mindezeken túl kommunikációs, prezentációs és projektmenedzsment-ismeretekhez is juthatnak. 

A hároméves program sikeres teljesítését követően a végzett tanulók teljes munkaidős pozícióban helyezkedhetnek majd el a debreceni gyárban.

Szintén kiemelkedő egy másik rangos oktatási szereplővel kialakult kooperáció: a BMW Group Gyár Debrecen és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködése többéves múltra tekint vissza. A közös képzések kapcsán már egészen korán megkezdődtek az előkészítő egyeztetések, hiszen az autógyártó teljesen új struktúrájú szakmai oktatást indított Debrecenben. A partnerség legújabb mérföldköveként március közepén jelentették be, hogy szeptembertől már 200 diák vesz részt a programban.

Lányokra is szükség van

A hatékony tudásmenedzsment és az élményalapú pályaorientáció érdekében a BMW Group Debrecen ebben az évben csatlakozott a Lányok Napja kezdeményezéshez is. Ennek keretében nyitották meg a kapukat a felső tagozatos általános iskolás és a középiskolás lányok előtt, akik betekintést nyertek az iFACTORY világába, megismerkedhettek számos BMW modellel, a bajor vállalat kultúrájával, oktatási programjaival, valamint a mechatronika, a gépjármű-mechatronika, az elektronika és az informatika érdekességeivel, karrierút-lehetőségeivel.

BMW Group a világban

A BMW Group világszerte több mint 30 járműgyártó és -összeszerelő létesítményt üzemeltet, termékeit pedig értékesítési hálózatán keresztül a világ több mint 140 országában forgalmazza. A csoport 2022-ben közel 2,4 millió darab gépkocsit és több mint 202 ezer darab motorkerékpárt értékesített világszerte. 142,6 milliárd eurós összbevételével a vállalat a 2022-es pénzügyi évben 23,5 milliárd eurós nyereséget termelt. A 2022. december 31-i összesítés szerint a vállalat világszerte 149 475 embert foglalkoztat.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.