BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pusztulnak a hazai halak a brutális meleg miatt, a hőség nem hagy oxigént

Az extrém időjárási körülmények között a szokásosnál nagyobb arányú a nyári, oxigénhiányból, iszapgáz-felszabadulásból, illetve a halevő ragadozók kártételéből adódó halpusztulás. A halászok helyzetét tovább rontja, hogy újra visszaesőben a halfogyasztás.

A nagy forróság miatt brutális oxigénhiány alakult ki, és kóros iszapgáz (kénhidrogén és ammónia) szabadult fel a halastavakban. 

A víz hőmérséklete a felső rétegben hetek óta 30 Celsius-fok körüli, a párolgás pedig naponta két centiméter 

– jellemezte a tógazdaságokban kialakult helyzetet a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. 

LANG1814, halak
Pusztulnak a halak a nagy meleg miatt / Fotó: Lang Róbert

Ilyen körülmények között nagy arányban pusztulnak a halak, ráadásul a kiszáradt vízfolyások minden hallal táplálkozó élőlénye – például vidrák, kócsagok, gémek, sirályok – a halastavaknál csoportosul, hiszen ott vizet és táplálékot találnak, és a halfogyasztásukkal a szokásosnál is nagyobb károkat okoznak. Az, hogy az aszály miatt a halastavak szenvedik el a legnagyobb károkat, nem meglepő, hiszen míg például a Dunán és a Balatonon egy hektárra körülbelül 30-40 kilogramm hal jut, addig a halastavakban ez a szám 600-800 kiló. 

A vízhiány miatti halpusztulások most minden gazdaságot érintenek, ennek mértékét azonban csak szeptember végén látják, csakúgy, mint azt, hogy a halevő állatok mennyit pusztítottak el. Az azonban már most biztos, hogy ennek a mértéke jóval nagyobb, mint egy normál évben. A Dunántúlon már korlátozták a halastavak feltöltéséhez szükséges vízhez való hozzájutást. Kiürültek a tározók, és Lévai szerint nagyon hiányzik a hosszú távú vízgazdálkodási politika, vízvisszatartó duzzasztók, tározóterek építésére és a halastavak kotrására lenne szükség, hogy több vizet lehessen tartalékolni, illetve elengedhetetlen az öntözésfejlesztés is. Egy főre vetítve Európában Magyarországon van a legtöbb víz, mégis kiszáradunk, mert még annak is egy része kifolyik az országból, ami csapadék formájában esik – mondta.

Korábban még a halfogyasztás növekedéséről lehetett beszélni

Segítene a halászokon az is, ha hozzá tudnának jutni az aszály miatti kárenyhítésekhez, mert eddig ebből rendre kimaradtak. Azt szeretnék elérni, hogy ugyanúgy kezeljék őket, mint bármely más mezőgazdasági ágazatot. 

Míg az elmúlt években a halfogyasztás növekedéséről lehetett beszélni, a halászok most annak is örülnének, ha nem csökkenne a fogyasztás, illetve az itthon eladott mennyiség. A jelek mindenesetre arra utalnak, hogy visszaesett a kereslet. Ennek a mértéke még nem ismert, de az Aranyponty saját tapasztalata, hogy az a kereskedő, aki eddig heti 300-400 kilogramm halat vitt tőlük, most heti 250 kilóval is beéri. Közben az is látszik, hogy a fogyasztók általában a drágább termékről az olcsóbbra váltanak, ami szintén nem kedvez a halfogyasztásnak.

Az, hogy Magyarországon ilyen kevés halat esznek, már népegészségügyi problémának is tekinthető

– mondta Lévai, aki szerint akként is kellene kezelni, és ösztönözni a fogyasztás növelését. Hal- és gyümölcsfogyasztásunk jóval az európai átlag alatt van, és ez a lakosság egészségi állapotán – keringési betegségek, túlsúly – is nyomot hagy – magyarázta. Az elmúlt években még növekvő halfogyasztásról számolhattak be: legutóbb Nagy István agrárminiszter mondta, hogy az egy főre eső halfogyasztás a 2013-ban mért 5,4 kilogrammról 2021-re 6,52 kilóra emelkedett.

 

A kereslet csökkenése meglátszik a ponty árain is, legalábbis a tógazdaságoknál. Lévai szerint ugyanis még sosem volt olyan, hogy nyár közepén lefelé menjenek a pontyárak, idén pedig ez helyzet. Tavaly 1700 forintról 1500 forintra csökkentek az árak, ma pedig már 1300 forintos áron adnak át a tógazdaságok egy kiló pontyot a kereskedőknek, de a halastavaknál bekövetkezett árcsökkenés továbbra sem jelenik meg a fogyasztóknál, pedig ezzel lenne mérsékelhető a fogyasztás csökkenése.

Tavaly karácsonykor ennek ellenére jó volt a halforgalom, nagyjából az előző évek szintjének megfelelő. A tógazdaságoknak különösen fontos, hogy a karácsonyi szezon jól sikerüljön, mivel a magyar étkezési halfogyasztás mintegy 60 százaléka ekkor realizálódik. 

Karácsonyi hal: nem látszik a tóparti árcsökkenés a boltokban
Az idén lényegesen jobb lett a haltermés a tavalyinál, a halászok le is vitték a tóparti árakat, ezt azonban a kereskedők nem adták tovább a bolti árakban.

Az idei folyamatok alapján az valószínűsíthető, hogy a szokásos, éves 15-16 ezer tonnás piacképes mennyiséggel szemben idén a magyar haltermelés 20-30 százalékkal kevesebb lesz. A tógazdaságokból kikerülő halmennyiség háromfelé oszlik, nagyjából egyforma arányban:

  • az export,
  • a hazai horgászok, valamint 
  • a kis és nagykereskedelmen keresztül a fogyasztók

igényeinek kielégítésére.

Továbbra is a ponty a sláger Magyarországon

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint egyébként a teljes magyarországi tógazdasági haltermelés volumene (beleértve a még nem piacképes méretű halakat is) 2023-ban 19 673 tonna volt, ami 7,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A haltermelés 80 százaléka 2023-ban három régióban – Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld – koncentrálódott. 

Az elsődleges halfaj továbbra is a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelés 82 százalékát tette ki 2023-ban. 

A hazai haltermelés meghatározó részét a tógazdaságok adják, amelyek működő területe 24 ezer hektár volt tavaly. Az intenzív rendszerekben megtermelt halmennyiség a megelőző évhez képest 10,3 százalékkal csökkent, 5664 tonnára, amiből az étkezési célra előállított hal 4386 tonna volt.

A halak és halászati termékek exportja 2023-ban 10,4 milliárd forint értékű volt, az import pedig 52,3 milliárd forintot ért el, ami egyben azt is jelentette, hogy a külkereskedelmi egyenleg 41,9 milliárd forintos passzívuma 3,1 milliárd forinttal meghaladta a 2022. évi deficitet.

Rekordhőség forralja a Földközi-tengert, a délre utazók erre számítsanak

A Földközi-tenger a globális felmelegedés egyik hőközpontja. A 2003-as rekord már tavaly megdőlt, és most újra ekörül van a hőmérséklet, de nem is ez a legriasztóbb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.