BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
170303balaton19_vz

Lélektani határ fölé értek az újlakás-árak, a telkek sem igazán kelendők most

Nem kapkodnak az új építésű ingatlanokért a vásárlók, a bőven egymillió forint felett járó négyzetméterárak miatt szerény a kereslet, ami fékezi a szektor felpörgését. Akadnak olyan beruházók, akik már nem emeltek tovább az árakon az elmúlt évben, de még így is kevés a tranzakció. A vevők az új építésű lakások helyett az újszerűeket preferálják, mert azok megfizethetőbbek. Az építési telkek sem igazán kelendők most.

Esősorban a bőven egymillió forint felett járó négyzetméterárak tartották vissza az új építésű ingatlanok piacáról a vevőket, annak ellenére, hogy akadtak olyan beruházók, akik már nem emeltek tovább az elmúlt évben – összegezték a helyzetet a Balla Ingatlan szakértői.

újlakás
Balatoni építkezés, a bőven egymillió felett járó árak megszűrik az érdeklődőket / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ahhoz, hogy felpörögjön újra az ingatlanpiac, az új építésűek iránti kereslet növekedése is fontos volna.

Egyelőre azonban mind Budapesten, mind a Balatonnál és a Velencei-tónál sokallják az új lakások árát a vevők.

Kivárnak a vevők

A Balaton ingatlanpiacán a beruházók tavaly óta nem változtattak az új építésű ingatlanok árain, hogy vevőket találjanak. Ennek ellenére kevés tranzakció realizálódott az új építésű ingatlanok piacán – mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának munkatársa. 

A szakértő tapasztalatai szerint 

  • a vevők az alacsonyabb kamatok reményében kivártak, illetve 
  • abban reménykedtek, hogy majd árat csökkent az eladó, 
  • miközben az eladók szintén kivártak, és 
  • nem mérsékelték az árakat.

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

Egyre markánsabban kettészakad a balatoni ingatlanpiac, a különbség a kereslet minőségében látszik leginkább. A Balaton déli partján kínált ingatlanokat kevesebbre értékelik a vevők, miközben az északi parton öntik a piacra a nyaralókat, ezekből egy év alatt 21 százalékkal nőtt a kínálat, de az árak ott még így is emelkedtek.

A Velencei-tónál is szerény volt az új építésű ingatlanok piaca – ismertette Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor persze akadtak futó projektek a környéken, azonban 

az 1,2 millió forintos négyzetméterárakat sok vevő itt magasnak érezte.

Kifulladni látszik a lendület: 

az építésre alkalmas telkeket sem lehetett gyorsan eladni, 

az építési kedv érezhetően nem volt túl jelentős a szakértő szerint.

Budapesten sem nagyon pörög a piac

Az új építésű ingatlanok iránt az év első felében visszafogott érdeklődéssel találkoztak az ingatlanközvetítők, ami Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint elsősorban a magas ár következménye. A kerületben kevés olyan új építésű, kétszobás lakással lehetett találkozni, amelynek az ára ne haladta volna meg az 50 millió forintot.

Nem volt ez másként Budapest északi agglomerációjában sem: az elmúlt két évben itt jelentős mértékben visszaestek az ingatlanfejlesztések, miközben 

a hirdetések között alig lehetett találni olyan eladó új ingatlant, melynek ára négyzetméterenként 1 millió forint körül járt volna

– tette hozzá Balla Frigyes.

Az új építésű családi házak esetében a beruházók kitartották az árakat, így a kereslet meglehetősen szerény volt, ráadásul a társasházak esetében még tovább is emelkedtek, így a négyzetméterárak a külső kerületekben is 1-1,25 millió forintnál jártak.

Kedvezményes ajánlatokkal a vevők legfeljebb a korábbi építkezéseknél találkozhattak, ahol a kínálatban megmaradt még egy-két lakás – jegyezte meg Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. 

újszerű lakás
Új lakás helyett sokan újszerűt vagy felújítandót keresnek inkább /Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A leginkább keresett ingatlanok listájára a belső kerületekben sem kerültek fel az új építésű lakások, ezekre ugyanis minimális az igény – mutatott rá Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Tapasztalatai szerint

a vevők a drága újak helyett inkább az újszerű lakásokat preferálták, vagyis inkább vettek 10-20 éves társasházi lakást, 

mert annak kedvezőbb volt a négyzetméterára, mint egy új építésűnek.

A XIII. kerületben a tervezőasztalról vásárolnak

Az új építésű ingatlanokért 1,2–1,7 milliós négyzetméterárat kellett fizetni a XIII. kerületben, ahol a befektetők elsősorban a felújítandó lakásokat preferálták, de az új építésű ingatlanok piacán aktívak voltak – jelezte Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Hozzátette: az új építésű lakásokat ebben a városrészben még tervezőasztalról vásárolták meg a befektetők.

A dél-pesti agglomerációban eközben az új építésű házak ára 80 millió forintnál kezdődött, de persze akadtak ennél jóval drágább ajánlatok is, akár 120 millióért is, ugyanakkor ezek iránt nem is mutatkozott érdeklődés.

A beruházások üteme lelassult, a fejlesztők csak annyit tesznek bele, amennyit muszáj, szépen lassan építkeznek, hátha közben történik valami pozitív a piacon, és megindul a kereslet – tapasztalják a szektort jól ismerők.

Ahhoz, hogy nagyobb lendületet vegyen az ingatlanpiac, 

kellene az új építésű lakások iránti kereslet élénkülése is, ennek jeleit viszont nem látni 

– tette hozzá Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.