BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton: kiemelt prioritást kapnak a hazai kis- és középvállalkozások

A válságokkal sújtott világgazdasági helyzetben az együttműködés és a partnerség felértékelődik – hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti rendezvényén, ahol a tárcavezető főként a hazai kis- és középvállalkozásokat segítő támogatásokról beszélt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a kormány kiemelt partnere, amely képes becsatornázni a vállalkozók és a vállalatok meglátásait, igényeit, így azonnali jelzőrendszerként is működik. Erős vállalati szektor nélkül nincs erős gazdaság és nincs társadalmi felzárkózás sem. Ezért mindent meg kell tenni a hazai kkv-k versenyképességének növelése és további megerősítése érdekében – szögezte le Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az MKIK üzleti rendezvényén tartott előadásában.

HUNGARY-BUDAPEST-UNIVERSITY-CHINA-NIO-STRATEGIC PARTNERSHIP
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter / Fotó: AFP

A miniszter kiemelte, nehéz éveken vagyunk túl, miközben továbbra is háború zajlik a szomszédunkban, ráadásul – elsősorban a német gazdaság gyengélkedése miatt – a külső kereslet is kedvezőtlenebb. Ellenállóbbnak és kreatívabbnak kell lenni, új gazdaságpolitikára van szükség, amelyben négy-öt lépéssel előre gondolkodunk a tervezés során, miközben a forrásokat célzottan használjuk fel.

Ebben az új és autonóm gazdaságpolitikai korszakban kiemelt prioritást kapnak a hazai, magyar tulajdonú kkv-k, így erre a területre kell koncentrálni a forrásokat és kormányzati eszközöket. A magyar kkv-k felé kell fordulni, ezt szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül hamarosan felállításra kerülő új államtitkárság is.

A magyar kkv-k érdekében fel kell lendíteni a belső keresletet, hiszen ebből lesz bevételük, ez generál újabb beruházásokat. 

A kormány célzott akcióterv keretében megteremti a kedvező pénzügyi környezetet, melynek érdekében továbbra is biztosítja a Széchenyi-kártya program kamattámogatását, így a kedvező hiteleket, és egy új tőkeprogram is kidolgozás alatt áll. Mindemellett egy olyan új, célzott beruházástámogató rendszert kell felépíteni, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi kormánydöntés (EKD), mert ma ilyen rendszer a kkv-kra vonatkozóan nem létezik.

Az előkészítés alatt álló akcióterv nagy hangsúlyt fektet a kkv-k digitalizációjára, mert enélkül a versenyképesség fenntartása elképzelhetetlen. Nagy Márton hozzátette: minden vállalkozás saját honlappal, e-mail-címmel kell rendelkezzen, mert ezek nélkül gyakorlatilag nem létezik.

A nemzetgazdasági miniszter külön kitért arra, hogy a hazai kereskedelmen belül a vállalatoknak fel kell venniük a versenyt a külföldi webshopokkal, mert azok jelentős fogyasztást szívnak el a hazai gazdaságtól. Nagy Márton előadásában kitért a minimálbér kérdéskörére és a jövedelempolitikára, amely a következő években erősen felértékelődik.

Kifejtette, a minimálbért folyamatosan emelni kell, és fel kell zárkóztatni az átlagbér 50 százalékára. Ez az emelési mérték a vállalkozások számára kitermelhető, az nem veszélyezteti a kkv-k működését.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a gazdasági növekedés nem lehet öncélú, bevonónak kell lennie, hogy a társadalom széles rétegei részesülhessenek az eredményeiből. 

Ezért a kormány külön, a családokat célzó intézkedéscsomagot dolgoz ki, amelyben a családi adókedvezmény növelése mellett új otthonteremtési programra is javaslatot tesz.

A miniszter ismét kiemelte: a hosszú távú megtakarítások esetében lehetőséget kell teremteni arra, hogy aki akarja, az saját opcionális döntése alapján otthonteremtésre is felhasználhasson egy évente meghatározott összeget adómentesen saját maga vagy gyermeke számára. Ezt mindenki maga fogja eldönteni, ami tovább erősíti az önrendelkezést.

Végezetül Nagy Márton megerősítette a kormány célját, az akciótervek hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a gazdaság 2025-ben magasabb növekedési pályára álljon, a GDP bővülése 3–5 százalék közötti lehessen. Kiemelte: el kell érni, hogy a növekedés bővüléséhez minél inkább a magyar tulajdonú kkv-k járuljanak hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.