BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betömték Pakson az iparűzési adó elvonása miatt keletkezett lyukat

Az önkormányzat minden önként és kötelezően ellátott feladatot el tud látni a továbbiakban is – hangzott el a rendkívüli testületi ülést követően Pakson, ahol a helyi grémium döntése nyomán 1,388 millióval csökkentették a költségvetés főbb számát. A paksi költségvetés módosítását az atomerőmű iparűzési adójának elvonása tette szükségessé, amely új helyzet elé állította a város vezetését.

Négy napirendi pontot tárgyalt rendkívüli ülésén a paksi képviselő-testület, amely ebben a formában utoljára ült össze. A meglehetősen nagy figyelmet kapott augusztus eleji ülését követően azért hívták össze a testületet, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paksi Atomerőmű területét, amelynek következtében nagymértékű helyi iparűzési adót vonnak el a város költségvetéséből. Az akkori ülésen a testület tagjai az idei költségvetés módosítása mellett határoztak, amelynek tervezetét a mostani, utolsó közgyűlésre terjesztette be a város jelenlegi vezetése.

Paks, költségvetés
 Fontos döntéseket hoztak meg a városatyák, a paksi költségvetés ismét egyensúlyba került / Fotó: Paks önkormányzata

Egyensúlyban a paksi költségvetés

Szántó Zoltán alpolgármester, aki a betegség miatt távol tartózkodó Szabó Péter polgármester helyett levezette a testületi ülést, lapunknak elmondta, sikerként éli meg, hogy 

egyhangú szavazással elfogadták az év hátralévő hónapjaira vonatkozó módosításokat, és így reális egyensúlyban tudják átadni az új képviselő-testületnek a város költségvetését.

Miként emlékeztetett, 2024. augusztus 14-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely különleges gazdasági övezetté nyilvánította egyebek mellett a Paksi Atomerőmű területét, ami elsősorban azért „fájt” Paksnak, mivel jelentős iparűzési, építmény- és telekadót vont el a város költségvetéséből. 

Különleges gazdasági övezet jön létre Pakson

A kormány az Ukrajnában folyó háborúval és a biztonsági helyzettel indokolta, hogy a két új paksi atomblokk építésében érintett területek különleges gazdasági övezetet fognak alkotni. Pakson működik Magyarország egyetlen atomerőműve.

Milyen változásokat hoz a költségvetés módosítása?

A módosított költségvetésben ezért 1,388 millióval csökkenteniük kellett a költségvetés fő összegét, majd egyensúlyba kellett hozni a bevételi és a kiadási oldalt. 

  • A bevételi oldalon a közhatalmi kiadások lefaragása történt meg, 
  • míg a kiadási oldalon 1,60 milliárd forint összegig csökkentették a felhalmozási kiadásokat, 
  • a fennmaradó 327,5 milliót működési kiadásokból spórolták meg. 

Jelentősen csökkentették a felhalmozási céltartalékokat, 147,220 millió forint értékben, amelynek alapját a nagyadózóktól származó bevétel tette ki, ezt az augusztusi kormányrendelettel összefüggő változások indokolták. Emellett csökkent a pályázati és az energetikai céltartalék is. 

Mit érintett a változás?

Az alpolgármestertől megtudtuk, a változás érintette azokat a beruházásokat, felújításokat, amelyekre még nem történt kötelezettségvállalás, így befagyasztották valamennyi tervezést, amely az utolsó negyedévben megszületett volna. Leállították a strandberuházást is, amely többek között a nagymedence felújítását is magában foglalta, amely már érvényes szerződéssel rendelkezett, így az előlegként kifizetett 30 millió forintot elveszíti a város. Felmondták a működési kiadásokat terhelő, helyi sportegyesületeket érintő támogatási szerződéseket is.

A fejlesztések, felújítások, sportcélú támogatások befagyasztása érzékenyebben érintheti a paksiakat, de az önkormányzat minden önként és kötelezően ellátott feladatot a továbbiakban is el tud látni. Az intézmények a megszokott módon működnek 

– hangsúlyozta Szántó Zoltán alpolgármester.

Mi történik a közlekedésfejlesztéssel?

Az ülésen döntés született a Paksi Közlekedési Kft. egyes pályázataival kapcsolatos ügyekben is, amelyekről a Világgazdaság is írt.

Közösségi közlekedésfejlesztés: 4,3 milliárdos támogatásról mondana le Paks

Az atomerőmű különleges gazdasági övezetté nyilvánításáról szóló kormányrendelet elfogadása miatt szükséges intézkedések részeként 4,3 milliárd forintos közösségi közlekedésfejlesztési támogatásról mondana le Paks. A döntést a fenntartás költségeivel indokolja a leendő városvezetés. Utánajártunk, valójában mit jelentene ez Paks számára.

Két kisebb nemzetközi közlekedési projekttel kapcsolatban született pozitív döntés, és a testület tárgyalt az elektromos járművek beszerzésére nyújtott támogatási szerződés aláírásáról. 

Mint ismert, utóbbi projekttel az atomerőműben dolgozók szállítását tervezik, és ezt az unió támogatja. A testületi ülést követően Heringes Anita leendő polgármester a fenntarthatósággal kapcsolatos későbbi kiadások miatti aggályairól számolt be. Ezért, mint mondta, további egyeztetések szükségesek a döntés meghozatala előtt a projektirányítókkal azzal kapcsolatban, hogy a pályázat átalakítható legyen. 

Heringes Anita a többi döntéssel kapcsolatban azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy még ebben az évben egy olyan költségvetés-módosítás születhessen, amelyben újraindítják az összes tervezést, visszaadhatják sporttámogatásokat. 

Az új polgármester, ahogy jelezte, már megkezdte a tárgyalásokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel arról, hogy az adóelvonást követően milyen támogatásokra számíthat a város. 

A tárgyalásokat, úgy tudni, érdemben az új testület felállását követően folytathatják, de Heringes Anita már az első egyeztetést is partneri, előremutató beszélgetésnek nevezte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.