BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Székely: a válság az egészségügyet sem hagyja érintetlenül

A forrásteremtés fontosságáról és a várható fejlesztésekről beszélt az egészségügyi miniszter a Világgazdaság által szervezett "Európai uniós fejlesztések és az egészségpolitika" című konferencián Budapesten.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy ha nem nőnek a bérek és a foglalkoztatás is várhatóan csökkenni fog, akkor a járulékokból származó bevétel csökkenni fog, ami érezhető lesz az egészségügyben a kiadások terén - ismerte el kérdésre válaszolva Székely Tamás egészségügyi miniszter a budapesti konferencián.

A forrásteremtés kiemelt fontosságú kérdés - mondta a miniszter, példaként megemlítve, hogy a tegnap megválasztott Barack Obama, leendő amerikai elnök is a forrásteremtés megújítását tartja az egészségügyben végrehajtandó legfontosabb reformlépésnek. A szakminiszter megemlítette, a mai nap folyamán zajló egyik költségvetési egyeztetésen az egészségügynek sikerült némi pluszpénzt kialkudni, amely az Egészségbiztosítási Alap kasszáját növeli. Az összeget azonban nem kívánta megnevezni. 

Ezzel szemben viszont elmondta: 2007 és 2013 között összesen nagyjából 480 milliárd forint uniós forrás használható fel az egészségügy fejlesztésére Magyarországon az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül.

Az összeg segítségével különböző nemzeti programok fognak folytatódni, mint például a "Közös kincsünk a gyermek" című nemzeti csecsemő- és gyermekügyi program, a nemzeti rákellenes program, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának programja, a sürgősségi ellátás nemzeti programja. Fejlesztik az ellátórendszert, a háziorvosi rendszert, a járó beteg szakellátást. Korunk kulcskérdése pedig az informatikai rendszer fejlesztése - tette hozzá Székely Tamás.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.