BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új brit energiastratégia

A brit kormány holnap teszi közzé a megújuló forrásokból származó energia térnyerését célzó stratégiáját.

A dokumentum azt vázolja majd fel, hogy miként növelheti az ország 2020-ig 15 százalékra a megújuló energia arányát a teljes felhasználáson belül. Alistair Darling pénzügyminiszter már az éves költségvetés áprilisi bemutatásakor a tengeri szélerőművek építéséhez adott állami támogatások növelését ígérte.

Rövidtávon ugyankkor elkerülhetetlennek tűnik, hogy tovább emelkedjen Nagy-Britannia gázimport-szükséglete - figyelmeztetnek szakértők. Az északi-tengeri mezők kimerülése nyomán jövőre már 40, 2015-re pedig 60 százalékra nőhet az importált gáz aránya az ellátásban - számol a gázhálózatot működtető National Grid.

Aily Armour-Biggs, a Global Energy Advisory nevű cég ügyvezetője szerint a külső forrásoktól való függés nagyon sebezhetővé teszi Nagy-Britanniát: a beszerzési árak megugrásától és az ellátási zavaroktól egyaránt joggal lehet félni.

Az ellátás-biztonság növelése és szén-dioxid-kibocsátás mérséklése okán a brit tervek között az atomenergia szerepének az erősítése is szerepel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.