BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beigazolódott: távol állunk még Európától

Nagyon alacsony a magyarországi bizalmi szint egymás és főként az intézmények iránt. Az értékrendi térképen leginkább az ortodox országok, Oroszország, Bulgária értékrendjéhez állunk közelebb, mint a nyugati gazdaságokhoz. Az attitűdvizsgálat eredményei mögé kell nézni, majd szembe kell nézni a helyzetünkkel, hogy megkezdhessük a problémáink megoldását.

A magyar értékszerkezet a fejlettségi szinthez képest szekularizáltabb, kevésbé jellemzi a tekintélyelvűség - hangzott el a World Value Survey magyarországi felmérésének bemutatóján a Magyar Tudományos Akadémián. A civil és a politikai szabadságjogokat kevésbé tartjuk fontosnak, mint a nyugati társadalmak - hangoztatta Tóth István György, a kutatást végző Tárki vezérigazgatója. A magyar társadalom az értéktérképen közelebb áll az ortodox társadalmakhoz, mint a nyugatiakhoz. A korábbi évekhez képest ugyan nyitottabb lett, de az elkülönülés még mindig látványos. Nem arról van szó, hogy az egyes társadalmi csoportoknak eltérő lenne az értékrendje, és ez okozza az átlagtól való eltérést. A bizalom, a normák, az igazságosság és az állammal kapcsolatos attitűdök terén tapasztalható leginkább a magyar társadalom zárkózottsága. Az intézmények iránti bizalom a legalacsonyabbak közé tartozik a nyugati társadalmak közül.

 

A legalacsonyabb a politikai osztály iránti bizalom, ez feltételezhetően a korrupciós gyanú gyakori felmerülése okozhatja. Ugyanakkor történelmi gyökerei is vannak a bizalmatlanságnak. Amellett, hogy a társadalmi nyitottság terén elmaradunk, kevesebbet találkozunk a barátainkkal, illetve kevesebbszer segítünk nekik.

A többi országhoz képest nincs nagyobb jövedelmi egyenlőtlenség, ezt mégis sokkal nagyobbnak érzékeli a magyar lakosság. Abban is egyetért a nagy többség itthon, hogy a gazdaság szereplői csak egymás rovására tudnak meggazdagodni. A gazdasági együttműködéssel szembeni ellenérzés is erre vezethető vissza. Ez az optimistábbak, és stabilabb anyagi helyzetűek körében kevésbé igaz.

 A magyar társadalom felemás viszonyban áll a korrupcióval is, önmagát kevésbé tartja korruptnak, mint a környezetét.

A bizalom felépítéséhez nem elég szórványos megerősítés, hanem sorozatos pozitív impulzusokra van szükség. Elkerülhetetlen az önvizsgálat, ki kell mondani, hogy a történelmi adottságokon túl, mit rontottunk el az utóbbi húsz évben, milyen téves paradigmák, és rossz kompromisszumok születtek. A képzettség igen alulértékelt a felmérés alapján, kevésbé hisznek abban a magyarok, hogy saját erejükből képesek felemelkedni. Inkább az államtól várjuk a segítséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.