BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több éjszakát töltenek nálunk az osztrákok

Az elmúlt évben 33 ezer vendégéjszakával nőtt az osztrák vendégéjszakák száma Magyarországon, így a dinamikus és nagy volumenű bővülés miatt az osztrák piac egyre inkább felértékelődik a hazai turisztikai szolgáltatók számára.

Az osztrák turisták utazási terveinek jobb megismerése érdekében, a Magyar Turizmus Zrt. – több turisztikai képviselettel összefogva – az osztrákok utazási szokásait feltáró reprezentatív felmérés elkészítésére adott megbízást Ausztria piacvezető közvélemény-kutató intézetének.

Tanulságos megállapítása a kutatásnak, hogy Ausztriában az utazási döntések meghozatalánál a print médiából szerzett információknak abszolút elsőbbsége van. Az idei turisztikai szezonra nézve bíztató, hogy a felmérésben résztvevők válaszaiból az osztrákok töretlen utazási kedve rajzolódik ki. A megkérdezettek fele idén is tervez szabadságot, s akik utaznak, azok közel 80 százalékban külföldet tervezik megcélozni.

A külföldre tervezett utazások közül az egyénileg szervezett utak a preferáltak, tíz osztrák turistából idén 6 egyénileg szervezi és bonyolítja le külföldi nyaralását. A többség (49%) egyetlen, – 4 napnál hosszabb – főszabadságot tervez, míg a válaszadó osztrákok 33 százaléka tervezi, hogy 2010-ben 4 napnál hosszabb időre és többször utazik külföldre. A turisztikai termékeket tekintve az Ausztriából érkező utazók leginkább a vízparti üdülést részesítik előnyben (61%), amelyet a népszerűségben a kulturális turizmus (34%) és a városlátogatás (26%) követ. Egy külföldi célország kiválasztásánál a legjelentősebb döntési tényezők között játszik szerepet a szép természeti környezet, a közbiztonság, a tisztaság és higiénia, valamit a jó ár-érték arány.

Bíztató eredményre jutott a kutatás az osztrákok költekezési terveit illetően, miszerint a megkérdezettek 83 százaléka idén többet, illetve legalább annyit tervez szabadsága alatt költeni, mint tavaly: 10-ből 7 osztrák fejenként 2000 euró alatti összeget tervez külföldi pihenésére kiadni. A január végén, február elején készült felmérés szerint az idén külföldre utazó osztrákok 4 százaléka egyenesen az idén Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécset tervezi felkeresni.


A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai tevékenységéről és a piaci folyamatokról részletes beszámoló olvasható a külképviseleti honlapon, ahonnan a kutatáson kívül letölthető a piaci tevékenység alapját képező valamennyi  stratégiai dokumentum is: http://www.ungarn-tourismus.at/sarok/index.php.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.