BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint minden feltörekvő devizát lenyomott - Mi történt?

A forint 20 feltörekvő deviza legjobban teljesítő fizetőeszköze kedden - írja a Bloomberg.

A forint három napja a legnagyobb erősödésen ment keresztül, az adósságkezelő több kötvényt tudott eladni, mint tervezte – írja a Bloomberg. Barack Obama két évvel meghosszabbította a Bush-kormányzat adókedvezményét, mely hozzájárult a világpiaci ralihoz – emeli ki a hírügynökség. Obama elmondta: ez egy szükséges lépés a kilábalás útján.

A forint a legnagyobb erősödést mutatja 20 feltörekvő deviza közül a Bloomberg adatai alapján.

Reggel 278,78-as záróról 277,9-es szintig erősödött a hazai deviza a közös európai fizetőeszközzel szemben. A nemzetközi befektetői hangulat kedvező, az európai vezető tőzsdeindexek 1,25-2 százalékos pluszban állnak.

A forint délelőtt megingást mutatott: 278,5-ig gyengült a forint, majd újra 278 alá kapaszkodott. Az euró pillanatnyilag 277,6 forint.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára 358,09 bázispontra csökkent a CMA adatai alapján 367,72 bázispontról.

Obama döntése kedvező nemzetközi hangulatot eredményezett – mondta Cselényi György, a BNP Paribans budapesti közgazdásza.

Magyarország  45 milliárd forintnyi kincstárjegyet adott el, 5 milliárddal meghaladva a tervet.

A három hónap lejáratú kötvényekre hatalmas túljegyzés volt, a piac stabilitást mutat az előző „gyenge” jegyzésű aukció után. Az elődleges forgalmazók 137,4 milliárd forintnyi papírt vettek volna, az ÁKK 5 milliárd forinttal megemelte az eredetileg tervezett eladási mennyiséget. A túljegyzés mértéke az eredeti szinthez képest 3,425-szörös.

A minimális hozam 5,67 százalékon alakult, a maximális hozam 5,75 százalékon, az átlaghozam 5,72 százalék lett. Az elmúlt heti bizonytalanságokat tekintve a hozam viszonylag szűk tartományban szóródott. Az előző hasonló futamidejű aukción 5,78 százalékon alakult az átlaghozam, így 6 bázispontos mérséklődés tapasztalható.

A piaci szereplők rövidtávon is kamatemelést áraznak a három hónapos átlaghozam alapján. A Magyar Nemzeti Bank 5,25 százalékról 5,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A mai aukció átlaghozama 22 bázisponttal haladja meg az MNB irányadó rátáját.

A forint esni kezdett, miután a Moody’s leminősítette Magyarországot a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriába. „A globális rali segítette minimalizálni a Moody’s leminősítésének hatását a magyar piacokra” – mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline közgazdásza. Ha a hangulat változik, a magyaroroszági kockázatok ismét a figyelem középpontjába kerülnek – emelte ki a közgazdász.

Menetel a forint - A régió mögöttünk kullog

A piacokon még mindig jelentős a volatilitás: az eurózóna adósságválságára nem született megoldás. Az Európai Központi Bank stabilizálhatja a piacokat kötvényvásárlással.

Az európai vezető tőzsdeindexek 1,25-2 százalékos pluszban állnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.