BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németek még több pénzt önthetnek az EU-kasszába

Németországnak a következő években közel 22 milliárd euró készpénzt kell biztosítania az euró védelmére. Az eurózóna tagországai megállapodtak a térség védelmére felállítandó alapról – közölte Jean-Claude Juncker, az eurózóna vezetője.

Az euróövezet pénzügyminiszterei eldöntötték, hogyan kívánják feltölteni pénzzel az állandó mentőalapot, amelyből a magasan eladósodott euróövezeti országok szükség esetén hitelekhez juthatnak. A rendelkezésre bocsátandó pénz összege 700 milliárd euró. Ebből 80 milliárd euró készpénz, további 620 milliárd pedig garanciaként jelenik meg. A teljes csomagból ténylegesen hitelezhető összeg 500 milliárd euróra rúg. Az első tőkeinjekció 40 milliárd eurót tesz ki, majd ezt követően fokozatosan, három év alatt épül ki a teljes tartalék – jelenti az AFP.

A tervek szerint az alap a bajban lévő tagországok államkötvényeit vásárolhatja fel, de csak szigorú, a költségvetési kiigazításra vonatkozó követelmények betartása mellett. A kölcsönöket minden esetben az IMF együttműködésével valósítják meg és az ígéretek szerint a Valutaalap által alkalmazott költségmegállapítási gyakorlattal döntenek róluk, vagyis a jövőbeli uniós hitelek kedvezőbb kamatozásúak lehetnek, mint a korábbi EU-finanszírozás.

A befizetések eddig a tagországoknak az Európai Központi Bank tőkéjében való részesedésének arányában történtek. Most ezen némileg változtattak a gazdaságilag gyengébb országok javára - közölte Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. A találkozó előtt ugyanis Szlovákia követelte, hogy a gazdaságilag erősebb országokat jobban terheljék meg. Németország részaránya ily módon növekszik, és kereken 27 százalékos. Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormánynak a következő években az alap részére közel 22 milliárd eurót kell befizetnie.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.