BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: sem lefelé, sem felfelé nincs út

A fogyasztói áremelkedés mérsékelt, havi alapon 0,4 százalékos, így nem várható jegybanki kamatemelés márciusban. A maginfláció 1,9 százalékon áll.

A fogyasztói áremelkedés mérsékelt volt februárban: 0,4 százalékon alakult az előző hónaphoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint.

Az előző év azonos hónapjához képest 4,1 százalékkal emelkedtek az árak, és az év első két hónapjában 4 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az előző év azonos időszakát.

Nem okozott meglepetést az inflációs adat, így nem várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emelje a jegybanki alapkamatot a jelenlegi 6 százalékos szintről.

Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza szerint azonban „lefelé” sincs út a következő kamatdöntésen a kockázatok miatt.

Aggasztó, hogy az élelmiszerek ára további erőteljes emelkedést mutat: havi alapon 1,2 százalékos növekedést mértek.

„Növekedett a cukor (15,7%), a liszt (9,3%), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (4,7%), valamint a csokoládé, kakaó (2,3%) és a kávé (2,2%) ára” – jelenti a KSH. Mérsékelt árcsökkenés következett be a sajtoknál: 2,2 százalék.

Az Európai Unió (EU) által követett harmonizált fogyasztóiár-index 4,2 százalékot mutatott az előző év azonos időszakához képest.

A maginflácó az előző havi 1,7 százalékról növekedett 1,9 százalékra, mely szintén nem okozott meglepetést. Az olajárak emelkedése azonban a következő hónapban már jelentősebb nyomást gyakorolhat az inflációra.

„Az olaj árfolyamának emelkedése márciusban meg fog jelenni az inflációban” – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza. Az infláció 4,2 százalékra fog emelkedni – vélekedett az elemző. Az üzemanyagok árának emelkedése tovább fog terjedni – tette hozzá.

A második félévben fokozatosan csökkenhet az infláció Suppan Gergely szerint, azonban jelenleg úgy látja, hogy nem fogjuk elérni a 3 százalékos inflációs célt év végére. Ennek okaként az emelkedő olajárakat jelölte meg a közgazdász.

Az inflációs adat nem lepte meg az elemzőt, hisz pontosan megfelelt a várakozásainak – írta Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza a Világgazdaság Online-nak.

„Az üzemanyag- és élelmiszerárak területén még várható további emelkedés, az olajárak esetleges folytatódó megugrása még mindig a fő felfelé mutató inflációs kockázat” – emelte ki a CIB közgazdásza hasonlóan Suppan Gergelyhez.

„A kormányzati reformcsomag egyes elemei - például a gyógyszerár-támogatások szűkítése - is emelhetik a fogyasztói árindexet” – figyelmeztetett az elemző. Az éves átlagot jelenleg 4 százalék tájékára várja a CIB Bank közgazdásza.

Az MNB az Európai Unió (EU) jegybankjai közül először kezdett kamatemelési ciklusba a gazdasági válság után, és tavaly november óta három egymást követő hónapban 25 bázisponttal szigorította a kamatkondíciókat. Februárban állt meg a kamat emelése.

Suppan Gergely szerint megfelelő a kamatláb, „fölfelé” és „lefelé” módosításra sincs indok. A magyar kötvényhozamok csökkentek azután, hogy az inflációs adat megfelelt a várakozásoknak – jelenti a Bloomberg.

Meg kell említeni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ebben a hónapban hozza nyilvánosságra inflációs prognózisát, mely akár meglepetést is okozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.