BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra válságba kerülhet Magyarország - 250 forint lehet a frank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből az derül ki, ha a világgazdaság újra recesszióba kerül (W-alakú válság), akkor a svájci frank árfolyama 250-260 forintra is emelkedhet. A „stresszpálya” szerint a gazdasági növekedés idén lassul, majd jövőre megáll.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén és jövőre 3 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon az „alappálya” szerint. Egy „stresszpályát” feltételezve azonban ennél sokkal borúsabb a kép. Ebben az esetben fokozatosan lassul a GDP növekedési üteme, és 2012 második negyedévében recesszióba kerülhet.

Az alappálya szerint 2011 végére már 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, míg stresszpályát feltételezve fele ekkora lenne a növekedés. A jegybank Jelentés a pénzügyi stabilitásról című elemzésében a kedvezőtlen pályát egy globális gazdasági visszaesés és bizalmi válság feltételezésével készítette el. 

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az MNB felhívja a figyelmet, hogy az „alappálya” a legvalószínűbb forgatókönyvet feltételezi, míg a „stresszpálya” egy kis valószínűségű, igen súlyos, de nem elképzelhetetlen eseménysorozat következményeit számszerűsíti. Ez utóbbi forgatókönyvet egy W-alakú világgazdasági recesszió feltételezésével készítették el az elemzők, amely az euróövezeti szuverén kockázatok számottevő emelkedésével és az európai bankközi piaci feszültségek kiújulásával párosul. 

Az MNB modellje szerint az alapforgatókönyv mentén haladva az euró árfolyama 272 forint lesz az idei év végén, míg jövőre 275 forinton jegyezhetik a közös európai devizát. Ebben az esetben a svájci frankért 210 forintot kell majd adni 2011 végén, míg 2012-ben 212 forintot.

A stresszforgatókönyv szerint a forint árfolyama elszáll: 317 forint lehet az euró az idei év végén, ezzel párhuzamosan a svájci frank ára 245 forintra emelkedhet. Jövőre a forint tovább gyengül, egészen 334-es szintre a közös európai deviza ellenében, és ennek következtében az alpesi devizát 257 forinton jegyezhetik.

A svájci frank árfolyama 200-210 forint között mozog az elmúlt hetekben. Kedden 206 forintba kerül az alpesi deviza.

Az európai háztartások és vállalatok gazdasági kilábalásba vetett bizalma jelentősen meginog, ami visszaveti az eurózónában a fogyasztást és a beruházást. A külföldi események hatására hazánkban is meredeken emelkednek a hozamok, a megcsappanó külső kereslet mellett visszaesik a hazai fogyasztás és a beruházás is – áll az MNB jelentésében.

A gazdasági növekedés lassulásával, illetve megállásával párhuzamosan „megindul egy elbocsátási hullám”. A jegybank szerint mindezt a forint folyamatos gyengülése és a belföldi és külföldi finanszírozási költségek emelkedése kíséri. A forint kamatok idén 7,2, jövőre pedig 8,4 százalékon alakulhatnak, míg az alappálya szerint 6,1 és 5,9 százalékos kamatokra lehet számítani.

A lakásárak mindkét esetben csökkennek. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint egy év alatt idén 3, majd jövőre 5 százalékkal. A kevéssé valószínű pályán haladva 10-10 százalékos csökkenés történhet.

Az inflációra nem lenne nagy hatással az sem, ha a vártnál kedvezőtlenebbül alakulnak a dolgok, idén a várt 4 százalék helyett 4,3 százalékra emelkedne, azonban jövőre az átlagos 3,4 százalékról 0,1 százalékponttal alacsonyabban alakulna a pénzromlás üteme.

Az alappálya szerint a foglalkoztatottság viszonylag dinamikusan emelkedne, míg a stresszpályán haladva idén mérsékelten bővülne a foglalkoztatottság, és jövőre 0,6 százalékkal csökkenne.

Fájdalmas vágások a munkavállalók számára

A jegybank alappályája egyébként pesszimistább, mint a magyar kormány konvergenciaprogramjának „konzervatív” pályája. Az MNB 3 825 ezer foglalkoztatottra számít 2012 végére, míg a kormány 3 900 ezerre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.