BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét hónapos mélyponton a Mol

A Mol jelentős esést könyvelhetett el csütörtökön, folytatva az előző napok lejtmenetét. Az Egyesült Államokban örülhettek a piacok, hogy a várnál kevesebben kértek első alkalommal munkanélküli segélyt a mólt héten.

Az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei pluszban nyitottak csütörtökön, miután kedvező munkanélküliségi adat érkezett, és 400 ezer alá csökkent az új munkanélküliek száma.

A Dow Jones ipari index 0,4 százalékot emelkedett, és a Standard & Poor’s 500 index 0,6 százalékkal kerül feljebb.

Április óta nem érkezett ilyen kedvező heti munkanélküliségi adat az USA-ból. A Múlt héten 24 ezerrel kevesebben kértek segélyt, így 398 ezerre mérséklődött az új munkanélküliek száma. Elemzők ennél jóval halványabb adatra számítottak, és 400 ezret meghaladó értékre.

Európa nem tudott felállni a negatív tartományból, azonban mérséklődtek a mínuszok délutánra. A német DAX 0,83, a francia CAC-40 index 0,6 százalékos mínuszban áll zárás előtt.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe 0,45 százalékot esett. A BUX 96,21 pontos csökkenéssel zárt 21 322,5 ponton.

A Mol és az OTP ebben a környezetben is pozitív tartományban zárt. A telekommunikációs papír 0,19 százalékot erősödött 537 forintra. A bankrészvény 0,55 százalékkal kapaszkodott feljebb, 5 450 forintra.

A Richter 0,27 százalékot esett 36 300 forintra. A nap vesztese a Mol: az olajvállalat részvényeinek árfolyama 1,77 százalékos korrekción ment keresztül, 19 750 forinton zárt.

A Mol részvények árfolyama harmadik napja esik, miután a kormány azt mondta, eladhatják részvényeiket – írja a Bloomberg hírügynökség. A Mol 7 hónapja a legalacsonyabb szinten zárt.
A hírügynökségi beszámoló szerint a Mol harmadik napja esik, miután a kormány azt mondta, fontolóra veszik részvények eladását, amennyiben a 2012-es költségvetési cél tartásához szükséges.

„Nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy a kormány ennek a részvénycsomagnak egy részét értékesíti, akár fokozatos értékesítésbe kezd, hiszen nem látjuk előre, hogy mi fog történni a devizafinanszírozásban, vagy a devizapiacokon” – mondta korábban Varga Mihály.

„El tudok képzelni olyan helyzet, hogy 2012 elején a biztonságos finanszírozáshoz arra lesz szükség, hogy az állami csomag egy része értékesítésre kerüljön” – hangsúlyozta, ugyanakkor szerinte fontos érdek, hogy a magyar kormánynak az ország stratégiailag legfontosabb cégére rálátása legyen.

A Bloomberg emlékeztet, Magyarország 23,8 százalékban tulajdonosa az ország legnagyobb olajtársaságának, amelyet a cég jelentett be július 8-án a BÉT-en. Az állam megvásárolta az orosz Szurguttól a 21,2 százalékos tulajdonrészét, valamint a nyugdíjpénztári eszközök átvételével 2,6 százalékos további részesedést szerzett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.