BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öthavi csúcson a magyar csődkockázat - Ütik a forintot, szakad a BUX

Már nemcsak a frank szárnyalása, hanem a forint gyengülése is szerepet játszik abban, hogy a hazai deviza historikus mélypont közelében áll az alpesi devizával szemben. A magyar csődkockázat emelkedik, mert az ország igen sérülékeny, és a tőzsdeindex is lefelé vette az irányt. Magyarország (és a forint) megítélésének változásában jelentős szerepet játszhat az, hogy jelentős a devizában denominált hitelállomány. Fordulatot az hozhat, ha az EU döntéshozói úrrá lesznek az eurózóna eszkalálódó adósságválságán.

A forint rekordmélységbe szakadt a svájci frankkal szemben, és a hazai részvények április óta nem estek akkorát, mint ma. Az euróövezeti szuverén adósságválság a feltörekvő európai gazdaságok növekedését és negatívan érintheti. A BUX több mint 3 százalékos esést is mutatott, délután 2,6 százalékos leértékelődés látható a BÉT-en.

„Az euróövezeti fertőzés terjedésének veszélye növekszik” – mondta Pasquale Diana, a Morgan Stanley londoni közgazdásza. „A közép- és kelet-európai valuták agresszív leértékelődésen mehetnek keresztül a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben, amennyiben komolyabb fertőzés látható” – emeli ki az elemző.

Az euróövezeti szuverén adósságválság veszélyeztetheti az exportvezérelt gazdaságok kilábalását az Európai Unió keleti részén a Morgan Stanley és a Royal Bank of Scotland elemzői szerint. Véleményük szerint kockázatot jelent, ha a nyugati hitelezők csökkentik kitettségeiket a régióban.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő-piaci elemzési vezetője szerint a feltörekvő országokra is átterjedhet a fertőzés, mely országok bankjainak nagy része nyugat-európai tulajdonú.

Az eurót 273 forinton is jegyezték a bankközi devizapiacon, és a hét első kereskedési napján 1 százalékos leértékelődésen ment keresztül. Ez jelentősebb esés, mint amelyet a régiós devizák kényszerültek elkönyvelni.

Az OTP – amely 30 százalékos súllyal képviselteti magát a BUX-ban – 5 300 forint környékére esett, több mint 3 százalékot. Az OTP annak ellenére gyengül jelentőse, hogy az egyik legjobb eredményt érte el az európai stresszteszten.

Az erős svájci frank – 238 forintin is jegyezték hétfőn – a lakossági hitelfelvevőket igen negatívan érinti, és a magyar háztartások jelzálogfedezett hiteleinek 63 százaléka külföldi devizában denominált, emlékeztet a Bloomberg. „A svájci frank szárnyalása a magyar és lengyel központi banknak vörös riasztást jelent” – véli Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas SA londoni közgazdásza.

A magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) 316 bázispontra emelkedett, amely február 2-a óta a legmagasabb szint a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.