BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatvanötödik születésnapján erősödik a forint

65 éves ma a forint. 1946. augusztus elsején váltotta le a pengőt. 1 forint 400 kvadrillió pengőt ért (ez 29 darab nulla a 4-es után). Ha pengőben kifejezve nem is mutatna szépen az euró árfolyama, a forint jó formában, 268 körül kezdi a napot – írja Bálmi Károly, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci kommentárjában.

Az enyhe erősödés újra tőlünk független tényezőnek köszönhető - az amerikai adósságplafon megemeléséről szóló megállapodás eredménye. A forint április óta, egy-két kilengést leszámítva, a 264-268-as sávban mozgott, így ha marad is a jó hangulat, nem számítunk nagy erősödésre. Az árfolyam mozgását továbbra is a globális hangulat fogja befolyásolni – vélekedett Bálmi Károly.

Obama bejelentette, hogy megállapodtak a pártok a csomag részleteiről. Bár a szavazás még csak ma várható, biztosra vehető, hogy a csomag megkapja a szükséges támogatást. A piacok örülnek, bár ez (hasonlóan a görög sztorihoz) inkább csak megkönnyebbülés, mivel a csomag paraméterei alapján a közvetlen baj (a csőd) elkerülhető, de közép és hosszú távú megoldást nem nyújt a költségvetés bajaira – írja a szakértő. Kiemeli: a hitelminősítők a részletek pontos megismerése után hoznak döntést az esetleges leminősítésről, de erre a piacok lélekben már felkészültek.

„Pénteken a csomag körüli huzavona miatt már amúgy is ideges piaci hangulatban érkezett a második negyedéves amerikai GDP adat. Erre mondják, hogy hab a tortán, a lassabb növekedésre mindenki a számított, a várt 1,8 százalék helyett 1,3 százalék lett az adat. Ezzel párhuzamosan közölték az első negyedéves felülvizsgált adatot is, a végleges adat az előzetesen publikált 1,9 százalék helyett 0,4 százalék (!) lett. Az USA viszonylatában pedig 0,4% gyakorlatilag stagnálást jelent. Stimulusok ide vagy oda” – írja Bálmi. Az elemző szerint erősen kétséges, hogy ha a FED elindítaná a Quantative Easing 3 programot (mennyiségi monetáris könnyítés – A szerk.), az tudna-e hatékony élénkülést hozni, valószínűleg csak az infláció gerjesztésében jeleskedne. Bármily furcsa, de a rossz GDP adat erősítette a dollárt, ami még mindig a világ első számú tartalékdevizája, és valószínűleg az is marad.

A frank/forint kapcásn megjegyzi, pénteken újabb csúcsot ért el az árfolyam a 238.94-es szinttel. A hétvége közeledtével a piacokon úrrá lett a rosszkedv, a frank 1.13 közelébe erősödött az euróval szemben. A megállapodás hírére ma reggel némi korrekció következett, de ez egyelőre csak szépségtapasz, továbbra is 235 környékén az árfolyam a forinttal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.