BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idegtépő pánik: Öntik a részvényeket, 250 felett a frank

Óriási kockázatkerülés alakult ki a nemzetközi piacokon, mert egyre növekednek a globális kilábalással kapcsolatos aggodalmak, és az európai adósságválság is fertőz. A piac nem kapott egyértelmű indikációt az EKB-tól, hogy megállítanák a válság tovaterjedését.

Az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek jelentős gyengülést mutatnak csütörtökön. Az angol FTSE-100 és a német DAX index több mint 2, a francia CAC-40 index 3,6 százalékos esést mutat délután.

Az Egyesült Államokban a Dow Jones ipari index 1,8 százalékot esett 11 680 pontra, a Standard & Poor’s 500 index 2,1 százalékkal került lejjebb 1 234 pontra. A technológiai részvények Nasdaq kompozit indexe már 2,4 százalékos mínuszban áll.

Az Európai Központi Bank (EKB) amellett, hogy likviditásfokozó intézkedéseket jelentett be, hogy segítséget nyújtson a pénzintézeteknek hangot adott a növekedési félelmeinek is.

Jean-Claude Trichet elnök azt is elárulta a kamatdöntés követő sajtótájékoztatón – a várakozásokkal összhangban 1,5 százalékon maradt a kamat –, hogy az EKB kormányzótanácsának tagjai nincsenek egységes állásponton a kötvényvásárlási program megújításának kérdésében.

Az euró hanyatlani kezdett a vezető devizákkal szemben, miközben a fokozódó kockázatkerülésre a svájci frank széleskörűen erősödött.

Az euró/frank jegyzése 1,1 alá került, és 1,09-ig szakadt a kurzus, amely már nincs messze a tegnap kialakult mélyponttól, az 1,0795-ös szinttől. A dollárral szemben 1,43-as reggeli árfolyamról Trichet beszéde előtt 1,42-1,425 körül állt az euró, majd utána 1,415 alá került. Így a svájci frankot újra 250 forint körül jegyzik, kora délután még 246-on állt a kurzus.

Közben a forint kifejezetten stabil, délelőtt ugyan 273-ig esett, azonban délután e szint alatt jegyzik az euróval szemben: 272 közelében.

A kockázatkerülést jól mutatja, hogy a biztonságos menedéknek tekintett arany árfolyama új csúcsra, unciánként 1681,65 dollárra emelkedett. Jelenleg 1 677 dolláron jegyzik az aranyat.

Fokozhatta a hangulatromlást, hogy Trichet lefelé mutató növekedési veszélyekről beszélt, amelyek az euróövezetet sújtják.

Az olasz 10 éves kötvényhozamok 6,15 százalékra emelkedtek, és folyamatosan hanyatlottak Trichet beszéde közben, amely világos jele annak, hogy a piac nem nyugodott meg annak kapcsán, hogy Itália is az adósságválság áldozata lehet.  A spanyol hosszú kötvények hozama 6,15 százalékról 6,25 százalékra kúszott fel délután.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.