BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száműzött privatizáció

A privatizáció egyre többek számára szitokszó. Vannak a magyar politikai nyelvnek ilyen szavai, amelyeknek alapesetben nem lenne semmilyen érzelmi töltetük, mégis úgy alakult az elmúlt néhány év, évtized során, hogy már sokaknál lemoshatatlanul hozzátapadt egy negatív jelentés. Ezért szigorúan csak a kommunikációs szempontokat nézve érthető is, hogy a kormány törvényben mondaná ki: vége a privatizáció korszakának.

Pedig nem feltétlen rossz az, ha az államtól vagy egy önkormányzattól magánkézbe kerül néhány vagyoni elem. Jogos lehet tehát a felvetés: nem maga a privatizáció a rossz, hanem az, ahogy azt itt csinálták, és ami azután történt. Kulturális kérdés is ez, Magyarország nem kevés tapasztalatot gyűjtött a magánosításról. Odáig nem volt nehéz eljutni 1989-re, hogy az állam addig nem volt jó tulajdonos. De utána kiderült, hogy a magánszektorban sem fenékig tejfel az élet. Annyira, hogy az inga visszalendült, és szinte minden felmérés szerint a nagy többség már úgy véli, mégis jobb lehet az állam.

De szabad-e ezt törvénybe önteni? Olyan törvénybe ráadásul, amelyet kétharmados többséggel lehetne átírni, vagyis ha nem történik nagy meglepetés, rendkívül hosszú távon kötné meg a következő kormányok kezét is. Ez a kérdés nemcsak arról szól, hogy mi van 2011-ben, hanem akár arról is, hogy mi lesz 2020-ban. Márpedig arra, hogy milyen lesz az akkori gazdasági helyzet, a legbátrabb elemzők is csak erős fenntartásokkal mernek válaszolni.

Az egykulcsos adó volt a legutóbbi hasonló gazdasági téma, amelyet kőbe akart vésni a kormány. Láttuk, mennyire volt képes reagálni az a terv a helyzet változására: még most is sarkalatos törvényben írnák elő, hogy az adó csak egykulcsos lehet, miközben világos, hogy három hónap múlva már csupán névleg lesz az. De a szakpolitika átírása nem baj. A valóság változik, és az a jó politikus, aki ezt képes követni. Ezért volna nagy hiba a kormánytól, ha nem engednének az utódaiknak mást, mint hogy az akkorra rég letűnt 2011-ben éljenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.