BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb élelmiszert adunk el

Jelentősen csökkent a magyar élelmiszerexport, amely mögött a tavalyi aszály, és a pulykaágazat válsága húzódik meg.

Mind a volument tekintve, mind értékben számottevően visszaesett Magyarország élelmiszerexportja az idei első nyolc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest – derül ki a KSH által közzétett külkereskedelmi adatokból. Az árfolyamváltozások alakulása miatt a kivitel értéke – euróban számolva – 2,7 százalékkal csökkent, ám ezt jelentősen meghaladja a volumen csökkenése. Ez utóbbi 6,5 százalékos visszaesést mutatott a élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportjában az idei év első nyolc hónapját tekintve.

Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény árucsoporton belül a kukoricakiszállítások értéke kevesebb mint fele volt a tavaly azonos időszakinak. Emögött a tavalyi aszály, és az annak nyomán kialakult viszonylagos kukoricahiány áll. A tavalyi 4,5 millió tonnás kukoricatermés rendkívül gyengének számított, ebből csak kis mennyiség jutott exportra. Számottevően visszaesett a pulykatermelés, és ennek nyomán annak exportja is, ez az ágazat válságával magyarázható. Ezzel ellentétben számottevően nőtt atejtermék és tojás, valamint a zöldség és gyümölcs kereskedelmének volumene.

Az élelmiszerbehozatal is zsugorodik, ennek oka a magyar népesség vásárlóerejének csökkenése. Az import volumene  2,4 százalékkal elmaradt 2012 első nyolc hónapjához képest idén augusztusig, igaz, euróban számolt értékben 1,7 százalékkal nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.