BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új tulajdonost keresnek az Origónak

A Magyar Telekom megválna média-portfóliójától, a távközlési társaság a napokban postázta ezzel kapcsolatos pályázati felhívását azoknak a cégeknek, amelyek korábban is érdeklődtek iránta, illetve a potenciális vevőnek tartott szereplőknek – tudta meg a Világgazdaság.

A címzettek száma meghaladja a tízet. Úgy tudjuk, az az ajánlattétel során derül ki, hogy pontosan mi kerül kalapács alá: csak az Origo.hu, vagy az internetes portált is működtető társaság, a Magyar Telekom százszázalékos tulajdonában lévő Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. Ha az ajánlat a cégre vonatkozna, akkor az új tulajdonos vinné az ingyenes tartalomszolgáltatással foglalkozó Origo.hu, Life.hu, Videa.hu oldalak mellett az ingyenes internetes levelezőrendszer szolgáltatást, a freemailt, valamint a televíziós szolgáltatásokat, hiszen az Origo működteti a fentieken túl a LifeNetwork és az OzoneNetwork csatornákat.

Ezek mellett számos fejlesztés, illetve üzleti információs szolgáltatás, weblapkészítés és -fenntartás, hirdetésszervezési szolgáltatás, adatbanki szolgáltatás is folyik az Origo Zrt. égisze alatt. Úgy tudjuk, hogy a Telekom „minden megoldásra” nyitott, bár leginkább azt szeretné, ha az Origo.hu mellett az egész médiabirodalom új tulajdonoshoz kerülne. Információink szerint néhány hónapon belül kiderülhet, ki lehet az új tulajdonos (a tranzakció lezárása persze elhúzódhat).

Az Origo eladásáról szóló hírek már többször szárnyra keltek, legutóbb akkor, amikor a szerkesztőséget beköltöztették abba az irodaházba, amelyben a Central Médiacsoport Zrt. is működik. Ez az a vállalkozás, amely 2014-ben megvásárolta Magyarország legnagyobb print- és online kiadóvállalatát, a Sanoma Media Budapest Zrt.-t, amely számos termék, például a Hir24.hu kiadója, és a társaság célja, hogy piacvezető legyen a print- és a digitális termékek piacán egyaránt.

Érdeklődőként szóba kerülhet a fő konkurens, az Index.hu tulajdonosa, a Közép-európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) is, amely több más internetes terméket is kiad (ilyen a Portfolio.hu és a Napi.hu), és az utóbbi időben erős akvizícióba kezdett.

Az sem lenne meglepő a piac szerint, hogy a két legújabban formálódó médiavállalkozás, a vállaltan kormányközeli Napi Gazdaság, illetve a miniszterelnök tanácsadójához, Habony Árpádhoz is köthető Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő (MMG) Zrt. is az érdeklődők között lenne. Az is elképzelhető, hogy a Magyar Nemzet, a Hír Tv, a Lánchíd Rádió mellett az Origóval bővítené portfólióját Simicska Lajos. Korábban arról is hallani lehetett, hogy például a UPC is érdeklődik az Origo után, de akár pénzügyi befektetők is láthatnak benne fantáziát.

Az Origo Zrt. az elmúlt évben jelentősen növelte értékesítési árbevételét, megközelítette az ötmilliárd forintot, szemben a 2013-as 3,8 milliárddal – derül ki a társaság eseménykimutatásából. A cégbírósághoz benyújtott dokumentumokból az is látszik, hogy a cég üzemi és mérleg szerinti eredménye ugyan még mindig a negatív tartományban van, de az EBITDA a pozitív sávba billent (ami lehetne jobb is, de az amortizáció ront az eredményeken).

Az biztos, hogy a  Magyar Telekom immár örömmel megválna a sok pénzt nem hozó, de esetenként kellemetlenséggel járó médiavállalkozásától. A Telekom tulajdonosának, a Deutsche Telekomnak Németországban is volt egy „Origója”, és attól is megvált, vagyis a cég inkább fő területére, a távközlési piacra koncentrálna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.