BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatot emelt a Fed

Huszonöt bázisponttal 1 százalékra emelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete.

A döntés teljes mértékben megfelelt a piaci várakozásoknak. Legutóbb december 14-i ülésén emelt kamatot a Fed, akkor szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra, először azóta, hogy kereken egy évvel korábban, 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust. 

A Fed több mint kilenc év után először 2015 decemberében emelte meg a dollárkamatot, amelyet előtte hét évig tartott zéró közeli szinten gazdaságösztönző céllal.

Mint azt korábban megírtuk, már hetek óta minden jel arra utalt, hogy a Fed szigorítani fog kamatpolitikáján. A korábbi olajár-emelkedésből fakadó bázishatások és a szolgáltatások árának emelkedése miatt a januári 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelkedhetett az infláció februárban, ami már bőven a Fed inflációs célja felett van, ráadásul a maginfláció már 15 hónapja 2 százalék felett áll.

Az előző kamatdöntő ülésen a Fed még Trump elnök gazdasági programját, illetve annak időzítését emelte ki kockázati tényezőként, amely érdemi hatást gyakorolhat az inflációra. Azóta kiderült, hogy a program legfontosabb elemei 2018 elején léphetnek életbe, ezzel szemben a feszes munkaerőpiaci kondíciók már az emelkedő bérdinamikában kezdenek lecsapódni. Februárban a bérek 2,6 százalékkal emelkedtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.