BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az aszályos időjáráson múlnak a mezőgazdasági kilátások 2024-ben

Jócskán megnehezíti 2024-ben is a gazdák dolgát a klímaváltozás – derül ki többek között az Európai Bizottság idei évre vonatkozó agrárjelentéséből. A mezőgazdasági kilátásokat nagyban befolyásolja az aszályos időjárás.

Az uniós gazdálkodók továbbra is számos kihívással néznek szembe, ami befolyásolja a mezőgazdasági kilátásokat, ilyenek például az éghajlati és geopolitikai válságok, de emelkedtek az olyan imputköltségek is, mint az energia, a műtrágya és az állati takarmány ára, valamint a munkaerőköltség. Az egyik legnagyobb kihívás a klímaváltozással járó aszály, valamint a forró nyarak, és ez világ- és Európa-szinten is igaz – derült ki többek között az Európai Bizottságnak az EU mezőgazdasági piacai rövid távú kilátásairól szóló jelentéséből.

 Mezőgazdasági kilátások 2024-re: a szárazság visszavetheti a napraforgó- és a kukoricatermést / Fotó: Shutterstock

A 2024–2025-ös szezonra az unió gabonatermelése az előrejelzések szerint 3 százalékkal, 

körülbelül 278,5 millió tonnára nő, elsősorban a jobb hozamoknak köszönhetően.

Itt érdemes megemlíteni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb, havi előrejelzését, amely szerint rekordszintű, 2,854 milliárd tonna lehet a világ gabonatermése az idén.

A szélsőséges nyár után ilyenek lehetnek a mezőgazdasági kilátások 2024-ben

Az előrejelzések szerint a szárazság visszavetheti a napraforgó- és a kukoricatermést a fekete-tengeri régióban. Az időjárási modellek alapján ott a szokásosnál kevesebb csapadék várható júliusban és augusztusban. 

Az ukrán meteorológiai szolgálat szerint a május volt az egyik legszárazabb hónap az elmúlt három évtizedben. A szárazság akadályozza a téli és a tavaszi vetésű növények fejlődését Harkiv és Donyeck régióban, az ország északi részén pedig a jégeső szedte a növényáldozatait: károsította a kukoricát, a szóját és a napraforgót is.

A fekete-tengeri térségben az előrejelzett szárazság valószínűleg visszavetheti a kukoricatermést, az Egyesült Államokban pedig a rekordközeli hőség utáni heves esőzések fenyegetik a szójabab- és a kukoricatermést. Az unió termésfigyelő hatósága, a MARS szerint a román kukorica- és napraforgótermés idén nem éri el az ötéves átlagot a tartós meleg és szárazság miatt.

Kritikus szakaszhoz közeledünk. Már egy hét terméskiseséshez vezet. Ha két ilyen hét lesz, akkor gyorsan nagy károk keletkeznek – magyarázta Vincent Braak, a Strategie Grain tanácsadó cég elemzője a Reutersnek.

A kínai kukorica és szójabab terméshozamainak előrejelzései egyelőre aggodalomra adnak okot, mivel az ország északi és keleti részén szárazság tombol. Az időjárási modellek azonban pozitívabb képet festenek, július–szeptemberben átlagos vagy annál magasabb lehet a csapadékmennyiség. Az ázsiai állam meteorológiai központja a nagy esőzések veszélyeire figyelmeztetett: az aszály utáni csapadék könnyen áradásokat hozhat, a magasabb páratartalom pedig növelheti a növények megbetegedéseinek és a kártevők pusztításának kockázatát is.

A MARS a legtöbb gabona idei terméshozam-előrejelzését csökkentette az EU-ra vonatkozóan. Míg Nyugat-Európában a sok víz, a délkeleti országokban a szárazság tizedelte a növényeket.

Ezek lesznek a várható élelmiszerárak a nyár után

A búza világpiaci ára tízhavi csúcsra ugrott májusban, miután a kedvezőtlen időjárás csökkentette a terméshozam kilátásait a legnagyobb exportőr Oroszországban.

Idehaza biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálják menteni, ami a műtrágyák iránt megélénkült keresletből látszik. A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése segíthet a termelők egy részének – főleg Nyugat-Európában, mert az elázott földek így kiszáradhatnak.

A szójabab és a napraforgómag termőterülete és hozama növekszik idén a bizottság jelentése szerint. Az olajos magvak és a fehérjenövények termelése 2024–2025-ben várhatóan növekedni fog, a szójabab, a mezei borsó és a zöldbab nagyobb hozama miatt.

Az EU cukortermelésének fellendülése 15,6 millió tonnára rúg. A magas uniós cukorár azonban eddig korlátozta a fogyasztás fellendülését. A kedvezőtlen időjárási viszonyok negatívan befolyásolták az EU alma- és narancstermesztését is. Az EU friss alma- és narancsexportja várhatóan meredeken csökken, a narancsimport pedig növekszik, ami nagyobb nyomást gyakorol a hazai termelőkre.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.