Papírhéjú, könnyen törhető, ízletes, savas fajta, amely héjasan és pucoltan is mutatós: ezek az alsószentiváni késői fajta dió jegyei – írta a Vaol. Kiss Orsolya, a csipkereki dióbirtok ügyvezetője beszélt a lapnak az idei termésről.
Az ügyvezető elmondta az alsószentiváni késői fajta dióból van a legtöbb a birtokon, a milotaiból kétfélét termesztenek, az intenzív érzékenyebb a betegségekre, fertőzésekre.
A termés mennyiségét most még nehéz megítélni, mert a szemek szárítva mutatnak valós eredményt. Kiss Orsolya rávilágított: a héjas dióra vonatkozó alacsony kilónkénti ár megtévesztő lehet – könnyen előfordul, hogy vízért adunk ki 800-900 forintot. Ezért fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk – emelte ki.
Van igény a hazai dió iránt, de a piaci jelenlét növeléséhez az intenzív termesztéstechnológiák bevezetésére van szükség. Teljesen át kell alakítani a dió termesztésének eddigi gyakorlatát.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy szárítás hiányában a dió – hasonlóan a többi héjas terméshez – bepenészedik. A lényeg, hogy soha ne műanyag zacskóba, edénybe, hanem jól szellőző zsákba tároljuk a diót – tanácsolta Kiss Orsolya.
A tavalyinál nem ígérkezik rosszabbnak az idei szezon, lesz bőven bejglinek való – hangsúlyozza az ügyvezető, aki a minőségben sem lát kivetnivalót.
A csipkereki dióért már most sorban állnak a felvásárlók, a termés hazai piacra kerül és 90 százalékát még karácsony előtt elviszik, de a cukrászdák egész évben keresik a minőségi alapanyagot. Helyben is értékesítenek diót, a héjas kiskerekedelmi ára 2200 forint, a pucolté 4500-5000 forint kilónként.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.