BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdok szenvednek tápanyaghiánytól – a hús elhagyása csak ronthat a helyzeten

Világszerte több mint ötmilliárd ember nem jut megfelelő mennyiségű alapvető vitaminhoz és ásványi anyaghoz – hívta fel a figyelmet az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport. Szerintük a hús nélkülözhetetlen az egészséges az étrendben.

A világ népességének több mint fele tápanyaghiánnyal küzd – idézi honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara annak a tanulmánynak az aggasztó eredményét, amelyet nemrég tettek közzé a The Lancet Global Health című folyóiratban. A Harvard T. H. Chan School of Public Health, a UC Santa Barbara és s Global Alliance for Improved Nutricion (GAIN) kutatói 15 mikrotápanyag – közte a vas, a jód, a kalcium és a vitaminok – bevitelét elemezték különböző korcsoportok és nemek esetében. A 185 ország táplálkozási adatain alapuló tanulmány megállapítása szerint a világon több mint 5 milliárd ember nem jut elegendő alapvető vitaminhoz és ásványi anyaghoz, köztük olyanokhoz, amelyeket a hús is tartalmaz. A kutatók a vas, a riboflavin, a folsav, a kalcium, a jód, valamint a C- és E-vitaminok hiányát emelték ki.

A hiányos táplálkozás egyik leggyakoribb formája világszerte a test egészséges működéséhez elengedhetetlen (esszenciális) mikrotápanyagok elégtelen bevitele. Ez minden régióban és valamennyi jövedelmi csoportban érinti az embereket. A kutatók szerint ennek olyan egészségügyi következményei vannak, mint például

  • a terhesség során fellépő komplikációk,
  • a fertőző betegségekre való fokozott fogékonyság és
  • a vakság.

Különbség a nők és a férfiak között

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a nemek között is vannak különbségek a mikrotápanyagok bevitelében. A nők általában kevesebb jódot, B12-vitamint, vasat és szelént fogyasztanak, míg a férfiak a kelleténél kevesebb niacint, tiamint, cinket, magnéziumot, valamint A-, C- és B6-vitamint visznek be. A kutatók munkájának jelentőséget az adja – és a tanulmány eredményei azért riasztóak –, hogy a kiértékelt táplálkozási adatok alapján részletes világszintű becsléseket ad a mikrotápanyag-hiányról. Rávilágít a különböző régiók és népességcsoportok súlyos tápanyaghiányaira és a célzott táplálkozási, étrendi beavatkozások szükségességét veti fel.

A high-angle close-up view of a salad in a bowl, hús
A hús nem hagyható el az egészséges étrendből / Fotó: GettyImages

A NAK kiemeli, hogy

ez az első olyan tanulmány, amely globális becsléseket ad az emberi egészség szempontjából kritikus jelentőségű mikrotápanyagok elégtelen fogyasztásáról.

A korábbi kutatások megbecsülték az emberek számára elérhető és az általuk elfogyasztott mikrotápanyagok mennyiségét. Ezzel szemben az idézett tanulmány azt értékeli, hogy ez a bevitel megfelel-e az emberi egészség fenntartásához ajánlott követelményeknek, mennyiségeknek, miközben megvizsgálja, hogy a férfiak és a nők milyen tápanyaghiányokkal küzdenek az életük során. Az eredmények cselekvési tervek készítéséhez nyújthatnak segítséget azáltal, hogy megmutatják, mely népességcsoportokat veszélyezteti bizonyos tápanyagok hiánya.

Chris Free, a tanulmány társszerzője szerint ez a munka azért is nagy előrelépés, mert szinte minden országban elsőként becsüli meg az elégtelen mikrotápanyag-bevitelt 34 kor- és nemcsoportban, egyben ezeket a módszereket és eredményeket könnyen hozzáférhetővé teszi a kutatók és a gyakorlati szakemberek számára.

Hús nélkül nem megy

Az eredmények alapján az egyes tápanyagok elégtelen bevitele 

  • a jód esetében a világ népességének 68,
  • az E-vitaminnál 67,
  • a kalciumnál 66,
  • a vasnál pedig 65 százalékánál

mutatható ki.

A kutatás eredménye szerint a niacin bevitele állt a legközelebb a szükséges szinthez. Utóbbinál a népesség 22 százaléka fogyasztott nem elégséges mennyiséget, majd ezt követte a tiamin 30, a szelén pedig 37 százalékkal.

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport azért is tartja különösen fontosnak a kutatás eredményeinek minél szélesebb körű ismertetését, mert a a környezeti kihívások kezelésére összpontosító étrendi ajánlások, például 

az olyan tápanyagban gazdag élelmiszerek, mint a hús és az egyéb állati eredetű termékek fogyasztásának további csökkentése csak ronthatja a helyzetet. 

Bíznak abban, hogy ezek az eredmények új és bölcsebb ajánlásokhoz vezetnek, amelyek nemcsak a környezetet, hanem az emberi egészséget is figyelembe veszik.

Még a vegánok sem lehetnek meg az állattenyésztés nélkül
Tényszerű, tudományosan megalapozott információkkal igyekszik ellensúlyozni az agrárkamara az állattenyésztéssel kapcsolatos tévhiteket.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.