BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előtérben a biztonsági megoldások

A vállalatok körében az it-biztonság iránt megnövekedett igény egyre bővülő piacot kínál az informatikai biztonsági megoldások szállítói számára. A 2002-ben 7,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piac 2006-ra elérheti a 13,5 milliárdos eredményt. Ugyanakkor a jövőben a biztonságtechnológiában új irányzatok, piacbefolyásoló tényezők jelentkezése várható, melyek átrendezhetik a szállítók eddigi sorrendjét és összetételét.

Az informatikai biztonsági megoldások iránt a vállalati szférában világszerte megnövekedett érdeklődés 2002-ben 7,2 milliárd dolláros forgalmat eredményezett ezen termékek piacán, mely 2006-ra elérheti a 13,5 milliárdot is - olvasható a Datamonitor felmérésében.

A vállalati biztonsági termékek piacai című tanulmány megállapítja, hogy a cégek körében az it-biztonság iránt megnövekedett igény áll a jelentős forgalom hátterében. A felmérés szerint a jövőben a külső behatolás ellen védő alkalmazások, a sebezhetőséget előre jelző megoldások és az incidenskezelő eszközök lesznek a dinamikusan növekvő piac vezető termékei. A 2002-2006 között várható éves átlagos növekedés mértéke az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térségben (EMEA) körülbelül 18 százalékos lesz.

Az informatikai biztonsági bevételek növekedéséhez hozzájárul az új biztonságtechnikai modellek bevezetése, melyek révén új piacok nyílnak meg. Az egyik ilyen új megoldás, mely megalapozhatja az it-biztonsági piac további szilárd bővülését, a "többszintű biztonság". A többszintű biztonság modellje arra ösztönzi a vállalatokat, hogy minden szinten - azaz a társaságon kívülre irányuló kommunikációban, a belső vállalati hálózatban, a szervereken, a felhasználói gépeken (PC-k, kéziszámítógépek) - párhuzamosan több technológiát alkalmazzanak. Ez a hozzáállás azt fogja eredményezni, hogy a hagyományos biztonsági megoldások (tűzfal, vírusirtók) értékesítésének növekedése mellett az olyan kiegészítő területeken is, mint például a fenyegetettség elleni védelem vagy a tartalomszűrés, nagyobb forgalom várható.

A piac növelésének egy másik lehetséges alternatívája a több biztonsági funkciót integráló termékek előállítása. Ezzel olyan új piacok nyílnak meg, mint a fenyegetettség elleni védelemé, a biztonságos állománykezelésé és az incidenskezelésé. A megoldásszállítók ezekben az esetekben olyan termékeket állítanak elő, melyek képesek kiváltani a vállalat által párhuzamosan használt több alkalmazást. A biztonságos állománykezelés például magában foglalja az elektronikus állományok vírus elleni védettségét és az alkalmazottak internetböngészőinek kezelését, melynek révén a kívülről érkező e-mailek csatolt állományainak ellenőrzése és a nem kívánt internethasználat megakadályozása oldható meg egy alkalmazással.

A biztonságtechnikai eszközök piacának növekedésével az incidenskezelő eszközök piacán is fellendülésre számítanak a felmérés készítői. Előrejelzésük alapján 2002-2006 között az éves átlagos növekedés mértéke 30 százalék körül várható. Jelenleg a vállalatok védelmét általában különböző szállítóktól származó, össze nem férő, integrációt és együttműködési képességet nélkülöző termékekkel kell megoldaniuk a rendszergazdáknak. A különböző alkalmazásoktól érkező számtalan - nemritkán hibás - riasztást értelmezni, értékelni kell, mely feladat rengeteg időt vesz el a rendszergazdáktól. A megoldásszállítók feladata tehát az, hogy egyre modernebb, kifinomultabb eszközöket nyújtsanak a vásárlók számára, hogy a vállalatok informatikai részlegeinek és rendszergazdáinak munkáját a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítsék, ami jelentős költségmegtakarításokhoz vezethet. Olyan alkalmazásokat kell tehát alkotni, melyek a vállalat egészét átfogó megoldásként szabályzat- és incidenskezelést biztosítanak a heterogén védelmi eljárások és a hálózati rétegek között. A hálózat védelmének vezérlését egyetlen konzolról megvalósító, átfogó megoldás a vállalat védelmének körkörös képét nyújtja. Az incidenskezelő megoldások forgalma 2002-ben elérte a 371 millió dollárt. A Datamonitor előrejelzése szerint ez az érték 2006-ra 1,1 milliárdra növekszik.

Hasonlóan jelentős mértékű növekedés várható a behatolás elleni védelem és a sebezhetőség-előrejelzés területén is. A felmérés szerint a 2002-ben 642 millió dolláros piac 20 százalékos átlagos éves növekedés mellett 2006-ra elérheti az 1,3 milliárdos értéket.

A Datamonitor tanulmányához hasonlóan egy a Gartner által készített beszámoló is azt mutatja, hogy az it-biztonsági piac jelentős fejlődésen megy át. A felmérés szerint a tűzfalak és az internetprotokoll alapú virtuális magánhálózatok (IP VPN) piacán 2002-ben az előző évhez viszonyítva 18 százalékkal több pénzt, 2,8 milliárd dollárt költöttek el a piaci szereplők. A Gartner becslése szerint ennek az összegnek a háromnegye-dét különböző tűzfalmegoldásokra fordították.

A tűzfalak piacán tapasztalt bevételnövekedés megfelelt ugyan a vártnak, de szembetűnő, hogy az első fél év adatai lényegesen kedvezőbbek, mint a másodiké. Ennek oka, hogy a piac 50 százalékát uraló Egyesült Államokban a szeptember 11-i támadás után jelentős visszaesés volt tapasztalható.

A Cisco Systems megőrizte vezető pozícióját a tűzfalak és VPN rendszerek piacán. A listán szereplő első három szállító pedig a teljes piac 60 százalékát uralja. A 2002-es értékesítések területi megoszlása 2001-hez képest kisebb változáson ment át. A Cisco Systems Észak-Amerikában megszerzett piacaival egyre jobban növeli részesedését, míg a Check Point inkább Európában adott el többet, visszanyerve ezzel második helyezését.

A Gartner felmérése rámutat, hogy a nagyvállalati végfelhasználói szegmens nagyon komoly fejlődésen ment át, 34 százalékos forgalomnövekedést ért el. A fejlődés hajtómotorja ezen a piacon a régi megoldások lecserélése, melyet az internettechnológia gyors fejlődése, a tűzfal és a VPN vállalaton belüli összekapcsolásának terjedése tesz szükségessé.

A Gartner felmérése szerint a tűzfalakra és VPN rendszerekre költött összeg 2001-2006 között évente 12 százalékkal fog növekedni. Mivel ugyanakkor az árak csökkenése várható, ez a bővülés csak az eladott alkalmazások számának növelésével érhető el, melynek mértéke akár 30 százalékos is lehet.

A tűzfalak és a VPN hálózatok piacának jövőjével kapcsolatban a tanulmány írói két jelentős piacbefolyásoló tényezőt vázoltak fel. Elsőként rámutattak arra, hogy a szállítók több új, behatolás elleni védelmet biztosító termékkel fognak jelentkezni a piacon. Ebből adódóan 2006-ra a nagyvállalatok több mint fele alkalmazni fog valamilyen, a külvilággal szembeni óvintézkedést, melynek része lesz a behatolás elleni védelem is. Ezzel párhuzamosan megnövekszik az igény olyan megoldások iránt, melyek lehetővé teszik a nagysebességű hálózati kapcsolatok és a rajtuk áramló információk, állományok ellenőrzését. Az új igények lehetővé teszik az egyébként zárt piacra újabb szállítók belépését is. Ahogy a biztonsági alkalmazások egyre megbízhatóbbá és egyszerűbben telepíthetővé, valamint karbantarthatóvá válnak, egyre több közepes és kisvállalkozás fogja használni őket.

A második jelentős piacbefolyásoló tényező az egyéni vagy külső felhasználók alkalmazásainak biztonságos adatátvitelen (SSL) alapuló VPN-es elérésének igénye lesz. Az ilyen technológia feleslegessé teszi a végfelhasználói gépeken az internetes biztonsági alkalmazások használatát, s biztonságos hálózati elérést tesz lehetővé az alapesetben nem biztonságos személyi számítógépekkel is, amíg azok SSL technológiával működő szerverhez kapcsolódnak.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.