BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa nem kész az IAS-re

Az európai cégek még nem készültek fel a nemzetközi számviteli irányelvek alkalmazására - állapítja meg az a tanulmány, amelyet az Oracle megbízásából készített a (WCCFO), a pénzügyi igazgatók operatív tanácsa. Mint ismeretes, a Nemzetközi Számviteli Szabványügyi Testület (IASB) előírásai szerint a tőzsdén jegyzett összes európai vállalat köteles 2005-re átállni az IAS-re.

A tanulmány szerint a megkérdezett vállalatok 60 százaléka még bele sem kezdett a nemzetközi számviteli irányelvek (International Accounting Standards, IAS) szerinti pénzügyi nyilvántartás bevezetésébe, annak ellenére, hogy a válaszadók majdnem fele, pontosabban 43 százaléka számolt be arról, hogy több mint öt telepített ERP rendszer működik a szervezetüknél. Három százalékuknál jelenleg még semmilyen stratégiát nem dolgoztak ki az IAS bevezetésére, 27 százalékuk a stratégia kidolgozásánál tart, míg 30 százalékuk rendelkezik ugyan már megfelelő stratégiával az IAS előírásainak teljesítéséhez, de még nem vágtak bele annak megvalósításába.

A vállalatok számára az IAS kapcsán jelentkező legkomolyabb kihívás a meglévő pénzügyi-számviteli rendszereik módosítása. A felmérésben részt vevő cégek 39 százaléka megmarad a jelenlegi, táblázatkezelő alapú konszolidációs megoldásnál, 32 százalékuk fontolgatja meglévő rendszereinek lecserélését vagy frissítését, míg 24 százalékuk átáll egy központi telepített rendszerben működtethető ERP-megoldásra. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.