BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fókuszban az adatforgalom

Jóllehet a kelet-közép-európai mobilpiacon a közeljövőben még jelentős fejlődésre számíthatunk, a régió több országában - így Magyarországon is - a növekedés új útjai után kell nézzenek a szolgáltatók. A beszédforgalomra összpontosító bővülés tere elfogyni látszik, az IDC elemzői szerint azonban az adatforgalmi szolgáltatások jelentős potenciállal bírnak.

Az elmúlt évek dinamikus növekedése után számos kelet-közép-európai országban a fejlődés új útjai után kell nézzenek a mobilszolgáltatók, ha bevételeik bővülését a jövőben is magas szinten kívánják tartani - derül ki az IDC régióra koncentráló elemzéséből. A pusztán a beszédforgalomra összpontosító növekedés tere több, ma már fejlett mobilkommunikációs rendszerrel rendelkező országban - köztük hazánkban is - elfogyni látszik. A mobilpenetráció regionális átlagban 2002 végén 47 százalékos volt, ennek országok közötti megoszlása azonban meglehetősen egyenlőtlen. Az elemzők ebből adódóan 2007-ig a mobiltelefon-elterjedtséget 73 százalékos szintre várják, a növekedés extenzív forrását azonban elsősorban Bulgária, Románia, Lett-, Lengyelország és Litvánia piacai biztosíthatják. A régió fennmaradó államaiban a továbblépés lehetőségét az adatforgalmi szolgáltatások bővítése biztosíthatja. Ezek részesedése az egyes szolgáltatók árbevételéből 2002 végén átlagosan 7 százalékos volt, jelenleg ez az érték Magyarországon 10-11 százalék körüli.

A beszédforgalom terén számos szolgáltató teljesítőképességének csúcsára jutott. A továbblépés lehetőségei részint ebben a körben is adottak még, a feltöltőkártyás és a havidíjas ügyfelek aránya ugyanis a legtöbb országban javítható. Az egyes szolgáltatók emellett az elérhető tarifacsomagok körének bővítésével, illetve az ezekhez kapcsolódó kedvezményekkel törekszenek a beszédforgalomból eredő bevételeik növelésére.

Az adatforgalmi szolgáltatások ugyanakkor azok egyelőre alacsony részesedése miatt jóval nagyobb perspektívát biztosítanak a szolgáltatók számára. Az IDC becslései szerint azok jelenlegi, valamivel 7 százalék feletti részesedése az árbevételből három éven belül 24 százalékosra emelkedhet. Ebből a körből jelenleg az SMS-szolgáltatás a legnépszerűbb, részesedése az adatforgalmi szolgáltatásokból 90 százalék feletti. Technológiai szinten azonban a szolgáltatók többsége már ennél jóval összetettebb alkalmazások indítására is felkészült. A GPRS- és az MMS-szolgáltatásokat a legtöbb mobilcég bevezette már, azok kihasználtsága azonban meglehetősen alacsony fokú. Ezt azok korlátozott ismertsége mellett magas áruk is indokolja. A jövőben azonban a díjak csökkentése mellett a szolgáltatások körének bővítésére is számítani lehet: a mobiltelefon alapú internetelérhetőség népszerűsége a készülékek fejlődésével várhatóan növekedni fog. A szolgáltatóknak olyan új piaci szereplőkkel is szembe kell nézniük, melyek kifejezetten az adatforgalmi szolgáltatásokhoz szükséges perifériák fejlesztésével foglalkoznak és amelyek részint beszállítóként, részben pedig versenytársként jelentkeznek majd szolgáltatásaikkal. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.