BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itthon olcsók a honlapok

Európai összehasonlításban viszonylag olcsó Magyarországon az internetes honlapok fenntartása - derül ki a bécsi műszaki egyetem gazdaságkutató intézete által végzett felmérésből. A listát Svédország és Norvégia vezeti, de előkelő hely jut a szomszédos Ausztriának is, ahol sokan kifogásolják, hogy a regisztrációban monopolhelyzet van.

Magyarországon az internetes honlapok fenntartása európai összehasonlításban viszonylag olcsó - derül ki a bécsi műszaki egyetem gazdaságkutató intézete által végzett felmérésből. A Domainfactory nevű osztrák internetszolgáltató felkérésére végzett összehasonlító elemzés szerint a szomszédos Ausztriában viszont meglehetősen drága mulatság a weboldalak üzemeltetése. Ellentétben sok más, hasonló árarányú szolgáltatással, ez mégsem generálhat Magyarország számára pluszforgalmat, mivel .at végződésű domainneveket csak Ausztriában adhatnak ki (hazánkkal ellentétben egyébként központilag, a nic.at nevű cégen keresztül, amely közvetve az osztrák internetszolgáltatók egyesületének, illetve a bécsi egyetemnek a tulajdonában van).

Magyarországon a felmérés szerint évente 21 euróba (5500 forintba) kerül egy .hu végződésű honlap fenntartása, a lapunk által megkérdezett szolgáltatók tarifái azonban ennél magasabbak. Az Axelero most futó akciójánál rendkívül kedvezményesnek hirdetett 9900 forintos egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni egy újonnan regisztrált domainnévért, amely a szükséges két névszerver egyéves üzemeltetésének díját is magában foglalja. Az Elender 8 ezer forintos regisztrációs díjat kér, amely mellé havi 2 ezer forintot számláz az üzemeltetésért. Az Eurowebnél az új domainnév bejegyzése és a honlap egyéves üzemeltetése 18 ezer forintot kóstál.

Az osztrák felmérés egyébként fordított arányosságot vél felfedezni a weboldalak üzemeltetési díja és elterjedtsége között. Ezer lakosra az "olcsó" Németországban 76 .de végződésű honlap jut, míg a "drága" Ausztriában csupán 34 .at végződésű - olvasható a Kleine Zeitung grazi napilapban. A Domainfactory úgy véli, a magas osztrák árak a monopolhelyzetben lévő nic.at már amúgy is magas nyereségét duzzasztják tovább az osztrák honlaptulajdonosok kárára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.