BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszerű a TSMS a főiskolások körében

Ma már nemcsak interneten, de SMS-ben is számtalan eseményről tájékozódhatnak a diákok. A legújabb fogás, a tömeges SMS alkalmazása, amelyben a felsőoktatási intézmények közül élenjár a Budapesti Gazdasági Főiskola. Az intézmény távoktatásban részt vevő 1500 hallgatója a Westel szolgáltatása révén SMS-ban értesül konzultációkról, vizsgaidőpontokról vagy akár egy-egy újabb megpróbáltatásról.

Nagy népszerűségnek örvend a TSMS (Tömeges SMS) szolgáltatás a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karán (KVIFK). A felsőoktatási intézmény tavaly szeptember óta él a tömeges rövid szöveges üzenet adta lehetőségekkel. A szolgáltatással, amely mögött mobiloperátorként a Westel áll, jelenleg közel 1500 hallgató, azaz a teljes létszám egyharmada kaphat SMS-értesítést, de a rendszert tovább bővítik, így a hamarosan induló szemeszterben már a teljes költségtérítéses képzésben részt vevő mintegy 2500 diák számíthat arra, hogy SMS-ben értesítik, amennyiben persze rendelkezik maroktelefonnal.

Ma már a főiskola távoktatásban részt vevő hallgatóinak 86 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, mobiltelefonja viszont 98 százalékuknak van - hívta fel figyelmünket a szolgáltatás alapját biztosító elengedhetetlen technikai feltételre Zimányi Krisztina. A BGF KVIFK Távoktatási Központjának igazgatója azonban elmondta: nem mindenhol olyan jó a helyzet, mint a BGF KVIFK-n. A felsőoktatásban tanulók között az országos átlag általában 50-60 százalék körül mozog. A mobiltelefon használata azonban hasonló képet mutat országosan is.

Hangsúlyozta: több felmérést is készítettek a hallgatók körében, amelyekből kiderült, hogy nagyon jónak és hasznosnak értékelték a TSMS használatát. A hallgatók mintegy 85 százaléka a gyors információhoz való jutást, míg 11 százalékuk a kevesebb internet-hozzáférés szükségességét jelölte meg előnyéül. A tapasztalatok egyre inkább azt mutatják, hogy az SMS kiváltja az internet biztosította lehetőségek egy részét is, azaz kiderült, hogy ma már nemcsak a világhálón lehet gyorsan informálni a hallgatókat, hanem a TSMS formájában is. Ily módon megkaphatják például a vizsgaeredményüket, pontszámukat, vagy akár megerősítést kaphatnak vizsgára való jelentkezésükről, figyelmeztetést a következő napi vizsgájukról, konzultációról. Persze az internet használata meghatározó maradhat továbbra is a hosszabb szöveges információk esetében, mint például az év elején szokásos tantárgyi követelményekről való tájékoztatások vagy a kötelező és ajánlott irodalom publikálása kapcsán - véli Zimányi Krisztina.

Ugyanakkor mindenképpen további jelentős terhet vehet le a tanulmányi hivatalokról a TSMS az egyéni és csoportos SMS-szolgáltatással: például tájékoztathatják a hallgatókat más eseményekről, tandíjbefizetés határidejéről, konzultációról vagy akár tárgyfelvételről is - utal az igazgatónő a TSMS-ben rejlő pluszlehetőségekre. Mint mondja: az információáramlás tovább gyorsítható azzal is, ha kétirányúvá teszik a szolgáltatást, azaz a hallgató is kérdezhetne például SMS-ben, ezzel még tovább minimalizálva a tanulmányi osztályok telefonos hívásainak számát.

E téren már eddig is komoly irányú elmozdulás figyelhető meg. Zimányi Krisztina hangsúlyozta: már az internetes információközlés bevetté válásától kezdve az a tendencia, hogy a tanszéki hívások száma jelentősen visszaesett, a TSMS elterjedésével várhatóan további csökkenés várható.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.