BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szellemi tulajdonjogi vitában  

Fordulat következett be abban az eljárásban, amelyet egy kis szoftvercég, az SCO indított közvetlenül az IBM ellen, rajta keresztül pedig megtámadva az egész Linux-felhasználói tábort, illetve a szabad forrású szoftvert fejlesztő közösséget. Az IBM ellenkeresettel élt, és hasonlóképpen járt el a Red Hat cég is, amely az Amerikában dominánsnak tekintett Linux disztribúciót forgalmazza. Az Európában vezető disztribúciót menedzselő német SuSE jogi útra nem lépett, de egyik nyilatkozatában támogatásáról biztosította a Red Hat kezdeményezését.

Az ügy előzménye, hogy az SCO néhány hónapja milliárdos nagyságrendű követelést jelentett be az IBM-mel szemben, szellemi tulajdonjogainak megsértésére hivatkozva. Követelését a felperes elszántságával fellépő cég azzal indokolja, hogy a Unix operációs rendszerére az IBM még a kilencvenes évek közepén licencet vett, amelyet utóbb átengedett annak a globális közösségnek, amely a szabad forrású Linuxot az internet közvetítésével fejleszti. A követelésének nyomatékot adandó, az SCO visszavonta a Unix-licencet, ráadásul levélben felszólította a Linuxot felhasználó vállalatokat, hogy szüntessék meg jogainak megsértését. Az eljárás sajátos epizódjaként a Microsoft ugyanolyan licencet vett az SCO-tól, mint amilyet évekkel korábban az IBM.

A Unixot eredetileg a Bell laboratóriumban fejlesztették ki 60-70-es évek fordulóján, egyik legfontosabb jellemzőjének már akkor is a különleges üzembiztonsági paramétereit tartották, ezért vált a számítóközpontok és általában a megbízhatóság szempontjából kritikus alkalmazások kedvelt operációs rendszerévé. Az eredeti Unixot az SCO (illetve jogelődje) 1995-ben vette meg, ennek alapján adott el allicenceket - többek között az IBM-nek is -, jóllehet ekkorra már minden, magára valamit is adó rendszergyártó cég kifejlesztett egy saját Unix-derivatívot. Lényegében ilyen derivatívnak kell tekinteni a Linuxot, amelyet - az akkor finn egyetemista - Linus Torvalds kezdett el megírni a kilencvenes évek elején, hogy az olcsó Intel alapú gépeken is legyen nagy megbízhatóságú, ráadásul ingyenes operációs rendszer. Így vált utóbb a Linux a gyorsan terjedő, szabad forrású szoftverplatform alapjává, amelyet az SCO az idén tavasszal bejelentett követelésével megtámadott.

A bejelentett keresetre sokáig nem volt válasz, az utóbbi hetekben azonban egymás után szólaltak meg a leginkább érintettek. Az IBM ellenkeresetet jelentett be, amelyben kijelentette, hogy az SCO által megfogalmazott igénynek nincs alapja, mert azt tények nem támasztják alá. Mint a nagyvállalat fogalmaz, a követeléssel az SCO "profitálni akar egy nagyon régi Unix operációs rendszerhez kapcsolódó, korlátozott jogából". A nyilatkozat szerint a kereset nem jelent mást, mint az egész piac elbizonytalanítására irányuló akciót. A megfogalmazott ellenkereset szerint maga az SCO sértette meg a szabad szoftver alapját képező GPL (General Public License) szerzői jogi formulát, amely alatt maga is elfogadott a Linux-közösségtől olyan hozzájárulásokat, amelyeket később továbbadott. Az IBM szerint az őt megtámadó cégnek nem volt joga visszavonni a Unixra eladott licencet, mert az a szerződése szerint örökös és visszavonhatatlan. A nyilatkozatának további nyomatékot adandó a nagyvállalat bejelentette, hogy nem kevesebb mint négy szabadalmát sértette meg az SCO, az általa forgalmazott UnixWare, OpenServer, SCO Manager és Reliant HA nevű termékeivel. Ez utóbbiak alapján az IBM követel kompenzációt saját veszteségeire, az igazságügyi hatóságokat pedig felkéri a károk további halmozódásának megelőzésére alkalmas, rendkívüli jogi beavatkozás végrehajtására. Ez utóbbi eljárás célja az lenne - fogalmaz a nagyvállalat -, hogy megakadályozza az SCO-t saját jogainak nyilvánosság előtti téves értelmezésében.

A Red Hat az SCO ellen benyújtott saját panaszában demonstrálni akarja, hogy nem sérti más szellemi tulajdonát - közölte a cég, amely egyúttal felelőssé teszi az SCO-t az általa alkalmazott "tisztességtelen és megtévesztő" akciókért. A cég vezető jogásza szerint a lépéssel szeretné elérni, hogy az SCO állítsa le a nyílt forrású szoftver fejlesztésének integritását és magát a Red Hat Linux disztribúciót támadó, alaptalan és igaztalan nyilvános nyilatkozatait. A cég egyébként - "Open Source Now Fund" néven - felállított és nyomban 1 millió dollárral dotált egy pénzalapot, amelyből a GPL-licenc alapján szoftvert fejlesztő cégek jogi védelmét látják majd el. A lépés kapcsán a Red Hat elnöke kijelentette, hogy igaztalanul kérdőjelezték és fenyegették meg azt a kollaboratív folyamatot, amely a Linux operációs rendszer kifejlesztéséhez vezetett. A Red Hat ezért saját felelősségének érzi, hogy megvédje a felhasználók jogait - nyilatkozta a cég vezetője.

A német SuSE a Red Hat támogatására kiadott nyilatkozatában megállapítja, hogy az utóbbi időben közzétett alaptalan és gyújtó hangú nyilatkozatokkal a Linux elkerülhetetlen elfogadását akarják lassítani. A Linux ugrást jelentő technológia, amely egyesek számára zavaró, másoknak talányos, de potenciálisan felszabadító jellegű mindenki számára - hangoztatja a SuSE. Mint minden ilyen - nem folytonos - technológia megjelenésekor lenni szokott, vannak, akik a status quo fenntartásáért, egy vesztésre álló pozíció megőrzéséért küzdenek. A SuSE kijelentette, hogy Németországban már megállították az SCO-t, és támogatja a Red Hat fellépését hasonló eredmény Amerikában való eléréséért. A nürnbergi székhelyű cég egyúttal maga is felszólítja az SCO-t, hogy hagyjon fel a félelem, a bizonytalanság és a kétely terjesztésével, ehelyett inkább csatlakozzon a számítástechnikai szakma egészének erőfeszítéseihez, amellyel a Linuxot a technológia következő nagy ugrásává lehet tenni.

A vita kilátásait illetően a német Handelsblatt arra emlékeztet, hogy a legutóbbi San Franciscó-i Linuxworld konferencián a Forrester, az IDC és a Gartner képviselői egyaránt helytelen eszközök igénybevételével vádolták az SCO-t. A lap idézi az IDC piackutatóját, aki szerint az adott lépést végső kétségbeesésében tette meg a cég, amellyel mindazonáltal kizárta magát a szóban forgó piaci szegmensből. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.