BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kihívások előtt az e-mail

Az elektronikus levelezés a jövőben új prioritásokkal és kihívásokkal szembesül - áll a Meta Group által készített felmérésben. Tíz tényező van, mely a közeljövőben meghatározza világhálós levelezési szokásainkat.

Ahogyan az elektronikus kommunikációs csatornák - mint például az elektronikus levelezés, az azonnali üzenetküldés (instant messaging) és a webkonferenciák - jelentősége nő, a vállalatok arra kényszerülnek, hogy új, biztonságos és olcsó megoldásokat keressenek az új kihívások kezelésére - állítja a Meta Group. A következő években az elektronikus levelezés a vállalatok megfelelő működése szempontjából kétségkívül egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, egyre értékesebbé és fontosabbá válik. A felmérés szerint 2007-re az elektronikus levelezéssel kapcsolatos jelenlegi prioritások - például a nem kívánt reklámanyagok (spam) elleni védekezés vagy a levelezési szabályok betartása - helyébe olyan új szempontok kerülnek, mint a levelezőrendszerek stabilitása és biztonsága.

Az elektronikus levelezéssel kapcsolatos elvárások 2007-re (a felsorolás fontossági sorrend is):

>> Stabilitás. A vállalatok olyan informatikai infrastruktúrát alakítanak ki, amely munkaidőben a levelezőrendszer 100 százalékos megbízhatóságát eredményezi.

>> Biztonság/tisztaság. A spa-mek nem fognak ugyan megszűnni, de különböző szűrőkkel korlátozzák majd őket. Az e-mailek tisztaságának biztosítására olyan alkalmazások készülnek, melyek egyszerre több védelmi funkciót is ellátnak majd. Ugyanaz a program védi majd a levelezőrendszereket a rendeltetésszerű működést fenyegető támadások, a vírusok és spamek, az e-mail címeket gyűjtő behatolások ellen, miközben ellenőrzi az internetről letöltött állományokat és a levelezési szabályok betartását.

>> Központosítás. A központosí-tási folyamat a stabilitásra és az adattisztaságra helyezett hangsúllyal együtt arra készteti majd a vállalatokat, hogy kidolgozzák az elektronikus levelezés menetének pontos szabályozását.

>> Titkosított levelezés. 2007-re a leegyszerűsödő nyilvános és privát kulcshasználat, valamint a szigorú levelezési szabályozás a legtöbb felhasználó számára megteremti majd a titkosított levelezés lehetőségét.

>> Adatvédelem. A vállalatok egyre növekvő számban alkalmaznak majd a kliens/szerver és az átjárási technológia egyesítésén alapuló szabályozóeszközöket, melyek szerepe az lesz, hogy biztosítsák a kormányzati és vállalati adatkezelési és archiválási szabályok betartását.

>> Postaláda-túlterhelés. Ez a probléma teljesen megszűnik az olyan szűrők és eszközök alkalmazásával, melyek segítenek a beérkező levelek prioritásának megállapításában és kategorizálásában.

>> Mobilitás. Komoly kihívást fog jelenteni az elektronikus levelezés lehetőségének megteremtése a különböző mobileszközök (telefonok, személyhívók, PDA-k) növekvő számú használói számára.

>> Frissítések. A Microsoft elkészíti az Exchange levelezőrendszer SQL szerverre írt változatát, mely komoly változást jelent a jelenleg használt Web Store adatbázishoz képest.

>> Költséghatékonyság, testre-szabás: 2007-re a vállalatok kiismerik az elektronikus levelezés gazdaságtanát, s a költségek csökkentését a központosítás és a szabványosítás révén igyekeznek majd elérni.

>> Tudásbázis-kezelés. Az elekt-ronikus levelezést a tudásbázis-kezeléssel ötvöző alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók számára a vállalaton belüli szaktudáshoz való azonnali hozzáférést, a folyamatban lévő jelentős kutatások megismerését és a leghatékonyabb munkafolyamatok kidolgozását. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.