BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ledöntött mítoszok Tihanyban

Az EU-csatlakozás után a mobiltechnológiák széles körű hasznosítása, illetve a vállalatirányítási rendszerek alkalmazása jelentheti a túlélést a magyarországi kis- és középvállalatok számára - emelte ki Vahl Tamás, a SAP vezetője megnyitóbeszédében a cég tihanyi konferenciáján. Az esemény nyitónapján felszólaló Gyurcsány Ferenc sportminiszter az informatika világában létező "mítoszok" ledöntésére tett kísérletet beszédében.

Részben a 2003 végén lejáró érvényességű alkalmazások megújításából és funkcióbővítéséből, részben pedig a kis- és középvállalatok számára készültm, 2004 tavaszára megjelenő termék értékesítéséből számol jelentős forgalomnövekedéssel jövőre a SAP - közölte Vahl Tamás, a vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó cég magyarországi leányvállalatának vezetője a SAP Hungary Kft. hatodik alkalommal, Tihanyban megtartott konferenciáján.

A társaság vezetője nyitóbeszédében kitért arra, hogy az informatikai fejlesztések terén még számos területen kell jelentős előrelépést tennie a magyarországi vállalatoknak ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak az EU-csatlakozás után is. Rámutatott, hogy a jövőben a mobiltechnológia fokozottabb használata, a különböző vállalatirányítási rendszerek elterjedése a magyarországi kis- és középvállalatoknál elengedhetetlen feltétele annak, hogy ezek a cégek életképesek lehessenek az unióban. A társaság vezetője előadásában kiemelte még az ellátási lánc kezelésének (Supply Chain Management - SCM) fontosságát, mely véleménye szerint a jövőben kulcsszerepet játszik majd a vállalatok életében.

Az informatika világában létező három "mítosz" ledöntésére tett kísérletet előadásában Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. Elsőként azt a vélekedést cáfolta, mely szerint az információs technológia térhódítása automatikusan magában hordozza a társadalmi különbségek kiegyenlítődésének lehetőségét. Állításának igazolására rámutatott, hogy Magyarországon annyira magas az információs társadalomhoz csatlakozás anyagi küszöbe (hardver- és szoftverszükséglet), hogy az már önmagában lehetetlenné teszi a társadalmi különbségek ily módon történő nivellálódását, és inkább a különbségek elmélyülésének irányába hat.

A miniszter felmérések eredményeire alapozta azon állítását, mely szerint nem állja meg helyét az a hiedelem, hogy a társadalom digitális megosztottsága elsősorban generációk közötti probléma. Gyurcsány Ferenc az adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy sokkal inkább földrajzi, illetve képzettségi jellegű a szeparáltság, és nem életkorfüggő. Állításának igazolására a miniszter elmondta, hogy Budapesten kétszer annyian használják az internetet, mint a 2000 fő alatti településeken, valamint a szakmunkások 85 százaléka egyáltalán nem használja a világhálót.

A sportminisztérium vezetője előadása végén a konferencia résztvevőit talán leginkább érintő témáról, az informatikai rendszerek közigazgatásban történő értékesítéséről beszélt. Általános az a vélekedés, mely szerint a közigazgatásban új rendszert értékesíteni hatványozottan nehezebb, mint a versenyszférában - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszter szerint ennek az az oka, hogy az informatikai vállalatok képviselői, értékesítői nem képesek megérteni a közigazgatási döntéshozók gondolkodásmódját. Gyurcsány Ferenc rámutatott, hogy az lényegesen eltér az üzleti világban tapasztalttól, teljesen más motivációk, mozgatórugók dolgoznak a háttérben. A miniszter példaként említette, hogy míg a versenyszférában kulcsfontosságú a követhetőség, az ügyletek átláthatósága és ebből adódóan minél precízebb nyilvántartó, irányító rendszerekre van szükség, addig a rendkívül torz politikai rendszer eredményeként átpolitizálódó közigazgatásban nem jellemző ez az igény. Ebből az következik, hogy az üzleti világban bevált érvrendszer jobbára hatástalan marad a közigazgatásban, ahhoz tehát, hogy az informatikai cégek sikeresek legyenek az új megoldások értékesítésében, jobban meg kell érteniük a közigazgatás vezetőinek gondolkodásmódját - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Dessewffy Tibor szociológus az informatika ifjúságra gyakorolt, illetve társadalomformáló hatásairól, valamint a kormányzati szerepvállalás jelentőségéről beszélt. Az előadás részben támaszkodott a World Internet Project, egy az internettel és hatásaival foglalkozó nagy nemzetközi felmérés eredményeire, melyek publikálása a közeljövőben várható. Az előadó kiemelte, hogy az információs társadalom kialakulása nemzeti szinten legfeljebb pár száz döntéshozótól függ. Ha ők a megfelelő döntéseket fel tudják vállalni, és meg is teszik a szükséges lépéseket, akkor az adott országban viharos gyorsasággal épülnek ki az információs társadalom alapjai. Dessewffy Tibor példaként Kínát említette, mely szerinte nemcsak gazdasági szempontból, de az információs társadalom megvalósítása terén is sikertörténet lesz, ezt igazolja az is, hogy szakértők szerint két éven belül ebben az országban lesz a legtöbb internethasználó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.