BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piacon az első PC-s mobilok

Ősszel jelenik meg a piacon a Microsoft és az Intel közös erőfeszítése eredményeként kifejlesztett mobiltelefon, a tajvani MiTAC termékeként. Ez lesz az első olyan mobiltelefon, amely a világ legnagyobb félvezetőelem-gyártója, az Intel csipcsomagját és a Microsoft mobil operációs rendszerét alkalmazza. Mindkét óriás cég szemet vetett a 450 millió terméket forgalmazó mobiltelefon-világpiacra. Az eredetileg számítógépeket gyártó MiTAC készüléke a beszélgetések lebonyolítása mellett alkalmas zeneszámok és videók lejátszására, képek küldésére, fogadására és napló vezetésére is. A telefon az Intel és a Microsoft 2002-ben, a cannes-i mobiltechnológiai szakvásáron bemutatott tervein alapul. A tervek valósággal sokkolták a mobiltelefon-szakmát, mivel előrevetítették a mobiltechnológia "személyi számítógépesedésének" a veszélyét. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a Microsoftnak és az Intelnek köszönhető ugyanis, hogy a számítógépek közhasznú cikkekké váltak. Egy hasonló folyamat kialakulása a mobiltechnológiában természetszerűleg megcsontosodott ipari érdekekbe ütközne. Ezért aztán az ipar meg is tett mindent a két cég igyekezetének ellehetetlenítésére. A Microsoft és az Intel ezután olyan piacra és üzletre éhes távol-keleti cégekkel, mint a MiTAC és a High Tech Computer (HTC) vette fel a kapcsolatot. A MiTAC telefon az idei év harmadik negyedében lesz kapható Európában is, 500-530 eurós áron (kedvezmények nélkül). Szeptember közepén a Motorola és a Microsoft is bejelentette hasonló célú együttműködését, amelynek eredményeként piacra kerülhet a Motorola új, "PC alapú" mobilja. A készülék - amely a Microsoft Windows Mobile szoftverét használja - az első a közösen fejlesztendő "smart" telefonok és vezeték nélküli Pocket PC-k sorozatában. Ezen új eszközök célja, hogy az állandóan úton lévő üzletemberek mintegy "vir-tuális távirányítóként" használhassák őket.

A mobil memóriája SD memóriakártyával bővíthető, amelynek kapacitása akár 1 gigabájt is lehet, így lehetőséget nyújt irodai és szórakoztató alkalmazások használatára. (MTI/VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.