BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SMS alapú közigazgatás

Az e-közigazgatással kapcsolatos kormányzati törekvések, valamint az Európai Unió E-Europe programja adta a legfőbb alapot a hajdúszoboszlói önkormányzatnak, hogy szeptembertől, az országban elsőként SMS alapú közigazgatási szolgáltatást indítsanak.

Magyarországon a mobilellátottság 70 százalék feletti a 15-20 százalékos internetpenetrációval szemben. Ez az adat győzte meg leginkább az önkormányzatot arról, hogy elsősorban a mobiltelefon nyújtotta lehetőségeket érdemes kiaknázni. A szolgáltatást Hajdúszoboszló, Ebes, Nagyhegyes és Hajdúszovát együttesen 35 ezer fős lakossága veheti igénybe.

A projekt fő célja, hogy az ügyintézési folyamatokat, valamint kommunikációs megoldásokat az eddiginél gyorsabbá, egyszerűbbé, hatékonyabbá változtassa. Első lépésként egy SMS-véleménykutatás segítségével felmérik, hogy a lakosságnak milyen a hozzáállása az SMS alapú ügyintézéshez. A szolgáltatás emelt díjas (64 forint+áfa), így a körkérdésből származó bevételt az önkormányzat a rendszer működtetésére és további szolgáltatások elindítására fordítja. A kutatás eredményei szerint alakítják ki a jövőbeni SMS-szolgáltatásaikat.

A rendszert a Digitania Rt.-vel közösen működteti a helyhatóság, a cég adja az infrastrukturális hátteret, az SMS-alkalmazások kialakítását, a rendszerfelügyeletet, az ügyfélszolgálatot, a szavazási eredmények összesítését, valamint a lakossághoz tömeges üzenetek kiküldését. Az önkormányzattól eddig mintegy egymillió forint beruházást igényelt a projekt, ami magában foglalja a véleménykutatást és az SMS-ügyféltájékoztató modult kiszolgáló rendszer fejlesztési és kezdeti működtetési költségeit. A későbbiekben hangos SMS-t, IVR alapú megoldásokat (automata hangmenübox), önkormányzati információs vonalat terveznek bevezetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.