BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A számító háló

Stratégiai együttműködést kötött az Oracle és a Fujitsu Siemens Computers - jelentették be az amerikai szoftvercég párizsi konferenciáján. Az együttműködés fő célja, hogy csökkentsék az általuk készített szoftverek összetettségét, illetve megkönnyítsék a korábbi adatállományok integrálását az új informatikai rendszerekhez.

Stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött egymással az Oracle és a Fujitsu Siemens Computers - jelentették be a két cég képviselői az Oracle párizsi konferenciáján.

A jövőben a két vállalat integrálja az Oracle legújabb alkalmazásszerverét és a Fujitsu Siemens Computers megfelelő alkalmazáscsomagját oly módon, hogy az Oracle -alkalmazás szerverébe beépítik a szükséges funkciókat. A megállapodással megváltozik a két vállalat közötti viszonteladói szerződés is, így a Fujitsu Siemens Computers jogosultságot nyer az Oracle 10g alkalmazásszerver értékesítésére.

Az Oracle World Párizs konferencián került sor a társaság új, már a vállalati számító hálóhoz (enterprise grid) is felhasználható 10g jelölésű alkalmazás szerverének európai bemutatására. A 10g alkalmazásszerver nagy újdonsága, hogy képes megvalósítani a valódi vállalati számító hálót. A megoldás lényege, hogy az egyes üzleti szegmenseket - pénzügy, ellátási lánc, értékesítés, marketing, humánpolitika stb. - kiszolgáló szerverek kihasználtságát folyamatosan felügyeli, és a túlterhelt szerverekről a számítási kapacitásokat képes átcsoportosítani a kisebb kapacitással dolgozó szerverekre. A vállalati számító háló megvalósítása jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, hiszen míg korábban minden vállalati ágazat informatikai infrastruktúráját úgy kellett méretezni, hogy a várható legnagyobb kapacitást is elbírja, addig a 10g alkalmazásával csökkenthető a szerverigény az egyes vállalati részlegeknél.

A gridtechnológia jelentőségét mutatja, hogy Sergio Giacoletto, az Oracle EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régiójának vezetője a társaság párizsi rendezvényén a számító háló elterjedését az üzleti életben az internet térhódításához hasonló fontosságú eseményként említette.

A gridtechnológia önmagában nem jelent újdonságot, hiszen már évek óta használják ezt a megoldást, elsősorban a tudomány területén, nagy erőforrásokat igénylő számítási feladatok ellátására, például a vegyészetben vagy az űrkutatásban. Egy számító hálóban sok számítógép összekapcsolásával nagymértékben megnövelhető a számítási kapacitás, mely lehetővé teszi a rendkívül processzorigényes feladatok elvégzését is. Míg azonban a tudományban a sebesség általában nem jelentős szempont, addig az üzleti életben kulcsfontosságú, hogy az adatok, eredmények azonnal rendelkezésre álljanak. Ezért a gridmegoldás üzleti elterjedésének határt szab az átviteli sebesség. Sergio Giacoletto elmondta, hogy az Oracle azért döntött úgy, most vezeti be a piacra új alkalmazásszerverét, amely már a vállalati gridtechnológia elterjedésének alapja lehet, mert napjainkra sikerült elérni olyan adatátviteli sebességet, mellyel már hatékonyan tud működni egy vállalati számító háló.

Az új termék megalkotását három éve kezdték el a cég mérnökei, akik a feladathoz Linux alapú fejlesztőeszközöket használtak, ami két szempontból is komoly hatással lehet a Linux jövőjére. Egyrészt az Oracle fejlesztőinek tudása is hozzájárul a nyílt forráskódú megoldások további fejlődéséhez, hiszen olyan hibákat találhatnak és javíthatnak ki, amelyek eddig másoknak nem tűntek fel, valamint példát mutathatnak a többi nagyvállalatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet felhasználni ezt az eszközt a fejlesztéseknél - válaszolta kérdésünkre Robert G. Shimp, az Oracle Corporation technológiai marketingért felelős alelnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.