BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Internetbankolók

Az elmúlt egy év során főként a vállalati ügyfelek körében nőtt az internetbanki szolgáltatásra szerződött ügyfelek száma - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Rt. azon felmérése, amelyet a Westel Rt.-vel és a Sun Microsystems Kft.-vel együttműködve negyedévente végez a magyar e-gazdaság fejlődésével kapcsolatban. A világhálós banki szolgáltatások közül mindkét ügyfélkör főként az átutalások, illetve a számlainformációk lekérdezését veszi igénybe.

Az év első felének végére az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező bankok mintegy 282 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 6,7 százalékkal több volt, mint negyedévvel és 55 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanakkor ugyanebben az időpontban 49 ezer volt, ami 20 százalékos negyedévre vetített, illetve 90 százalékos éves növekedést jelent.

Az internetes szolgáltatással rendelkező bankoknál a e-bankolók aránya a teljes lakossági ügyfélkörhöz képest mintegy 7,5 százalék volt, míg a vállalati ügyfelek körében ez a mutató 12 százalékos.

A bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az átutalások indítása, valamint a tranzakciók/számlainformációk lekérdezése növekszik a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között. A lakosság körében erősödő keresletre lehet számítani az értékpapírok (részvények kivételével) kereskedésében is.

Ezzel szemben ma még marginális az igény a biztosítások internetes értékesítése iránt. Az idei év első fél évében a biztosítók internetes értékesítésből származó állománydíj-bevétele csupán a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében haladta meg az egyszázalékos arányt az egyik ilyen szolgáltatást nyújtó cégnél. A többi online termék esetében ez alatti az internetes állománydíj-bevétel aránya.

A biztosítók a kötelező felelősségbiztosítás, a lakás- és az utasbiztosítás interneten keresztüli értékesítésében várják a legnagyobb növekedést a következő 12 hónap során. Ennél kisebb, de még számottevő növekedési potenciállal a baleset-biztosítás rendelkezik, míg a casco és egészségbiztosítás esetében csak mérsékelt online kereslettel számolnak a cégek.

Az életbiztosítások online értékesítésének jelentősebb felfutása csupán a későbbiekben várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.