BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem csak könyveket árul az Amazon

Ezentúl gyakorlatilag minden, a kiskereskedelemben forgalmazott termék, a golflabdáktól a plazmatévéig, megrendelhető lesz az Amazon.com portálján - adta hírül a Financial Times. Az eddig csupán könyvforgalmazással foglalkozó internetes nagyvállalkozás minden ed-diginél nagyobb léptékű stratégiaváltásra készül, és a világ egyik legjelentősebb virtuális bevásárlóközpontját kívánja létrehozni a világhálón.

Az ezzel kapcsolatos elképzelések már 2000 augusztusában körvonalazódtak, ám csak a tavalyi évben gyorsultak fel igazán az események. Ha ma valaki ráklikkel az amerikai cég domainnevére, már több mint 3000-féle ruházati márka közül válogathat, olyan cégektől, mint az Eddie Bauer vagy éppen az Urban Outfitters. Az Amazon ugyanakkor nem saját raktárbázisából látja el a vásárlókat, ezt együttműködő partnerei teszik meg helyette. Sőt a kiskereskedelmi termékeket is a partner cégek - mint amilyen a GAP vagy éppen a Target - internetes oldalain keresztül lehet megrendelni.

Szakértők szerint az Amazon piaci túlélése múlik a váltáson. Elég, ha csak emlékezünk a cég részvényeinek két évvel ezelőtti mélyrepülésére - hívják fel a figyelmet.

Egyébként a piac is kedvezően igazolja vissza az amerikai Amazon.com új üzleti stratégiáját. A két évvel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor is a cég részvényei után mindöszsze 5,97 dollár osztalékot fizetett, és a befektetők a tetemes tőkekivonás miatt aggódtak, most 60 dollár részvényenkénti osztalékkal számol.

Az Amazon.com az internetes "nagyáruházban" forgalmazó üzleti partnereivel több formában bonyolítja kapcsolatait. Az úgynevezett "merchants" program keretében az Amazon a rendelések felvétele után közvetítői díjat fizet az érintett, elsősorban ruházati és sporttermékeket forgalmazó cégeknek. A "merchant.com" program keretében az Amazon szerződött partnereivel azok weboldali neve alatt forgalmazza a termékeket. Az úgynevezett "syndicated" formában pedig más kiskereskedelmi hálózatok neve alatt működtet weboldalt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.