BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb Linux- változat

A kezdőknek könnyebb áttérést, a haladóknak pedig a rendszer egyszerűbb adminisztrációját és testreszabását ígéri a 9.0 indexű Linux-változatának bejelentése kapcsán a német SuSE cég. Az adott disztribúció itthoni változatát gondozó és forgalmazó ULX Kft. november elejére ígéri a magyar nyelvű kézikönyvekkel ellátott csomag és magyar nyelvű rendszerüzenetekkel működő szoftver forgalomba hozatalát.

A 8.2-es változat utáni, nagyobb ugrás során a SuSE megoldotta, hogy a Linux operációs rendszert és a hozzá tartozó, terjedelmes felhasználói környezetet olyan merevlemezre lehessen telepíteni, amelynek elején Windows 2000 vagy Windows XP operációs rendszer működik. Ezt az teszi lehetővé, hogy a 9.0 változat támogatja azt az NTFS néven ismert fájlrendszert, amelyet a szóban forgó Microsoft-termékek használnak. Ennek alapján - állítja a cég az ismertetőjében - a felhasználó képes arra, hogy korábbi Linux-tapasztalat nélkül átméretezze vagy átszabja (idegen szóval "particionálja") merevlemezét, és annak második felére telepítse a szabad forrású operációs rendszert, illetve a hozzá tartozó felhasználói programokat.

A Linux szabad forrású jellege azt jelenti, hogy azt - kellően gyors hozzáférés birtokában - bárki letöltheti az internetről, és azt tetszése szerint akár át is alakíthatja. A fejlesztését valamikor nagyszámú, lelkes amatőr végezte, utóbb azonban az adott platform jelentős professzionális támogatást kap vezető információstechnológiai cégektől, ráadásul a világ számos pontján (fejlődő államoktól egészen az EU vezető szerveiig) hivatalos politikai irányelvekben is megfogalmaznak ajánlásokat az ilyen, nyílt forrású és ingyenes szoftvertermékek használatára. Miközben azonban maga, a csupasz szoftverrendszer ingyenesen is elérhető, a Linux egyes változatait (úgynevezett disztribúcióit) forgalmazó cégek mégis tudnak jövedelmet szerezni a kiszerelt, vagy csomagolt változat forgalmazásából és a hozzá kapcsolódó sokrétű szolgáltatásokból. Adnak például az adathordozóval együtt a csomagban részletes kézikönyveket, amelyek ismertetik a Linux-kultúra alapjait és a termék felhasználásának módozatait. A komplett csomag megvásárlására ösztönzi emellett a felhasználót az is, hogy a vételtől számítva 180 napig ingyenes műszaki támogatásra tarthat igényt, ha az - egyébként hallatlanul komplex - rendszer üzembe helyezése vagy használata során problémái támadnának.

A 9.0-s változatú Linux melletti felhasználói környezet központi eleme továbbra is az OpenOffice.org. Ezt az irodai programot alkalmassá tették arra, hogy egy benne összeállított dokumentumot pdf fájlként mentsenek el, emellett anyagokat html vagy xml formátumban is lehet szerkeszteni, illetve menteni, ilyen formátumú dokumentumokat be lehet hozni ("importálni") további feldolgozásra. A szóban forgó, nyílt irodai környezet emellett mozgó betéteket tartalmazó (úgynevezett "flash") weboldalak készítésére is alkalmas egy további, Wine nevű modul pedig lehetővé teszi újabb Windows-alkalmazások Linux alatti futtatását. Az OpenOffice.org tartalmaz táblázatkezelő és bemutatókészítő programot is.

A mobil felhasználók részére a SuSE olyan megoldást tervezett, amely révén egy noteszgépet egy gombnyomással lehet átállítani más-más fix környezetben való használatra, ahol például a perifériális készülékek helyhez kötve vannak telepítve. Tartalmaz emellett a 9.0 indexű Linux egy modult, amely révén az adott gépen távolról, hálózati kapcsolaton keresztül is lehet karbantartási műveleteket végrehajtani. Érdekességként ajánlja a cég, hogy a gép belső időmérőjét a felhasználó egy atomórához szinkronizálva állítsa be.

Az itthoni változatot gondozó ULX Kft. rámutat, hogy a Sulinet Expressz program keretében közel 10 ezer számítógépet értékesítette SuSE Linux nyílt forráskódú programmal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.