BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

vendégoldal

Az informatikai konferenciákon pesszimista jóslatok, a hazai vállalkozásoknál néhol túl drasztikus költségcsökkentő intézkedések jellemzik az idei évet. Ennek leginkább az informatikai és tanácsadói beruházások esnek áldozatul - húzza alá it-üzletben tevékenykedő szerzőnk.

Bizonyára a rengeteg kivétel erősíti a szabályt, de a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen kedvezőtlen üzleti környezetben a cégvezetés mindjárt megtalálja azt a néhány partnert vagy költséget, amelyhez reflexszerűen hozzányúl. Ezek közé sorolhatók a tanácsadók (a józan paraszti kérdés rögtön előkerül: hogyan tudhatnák jobban nálam azok, akik nem dolgoznak itt X éve?), a marketingköltségek, s ilyenek bizony az innovatív beruházások is.

Míg növekvő bevétel vagy piac esetében mindenki lelkesen keresi a még meredekebb jövőbeni emelkedést lehetővé tévő új dolgokat, innovatív beruházási lehetőségeket, addig ellenkező esetben ezek lesznek a nem megvalósítandó lista élharcosai.

Az informatikai iparág esetében külön izgalmassá teszi a dolgot, hogy az elmúlt években a sztár éppen az it-beruházás volt, amely majd hatékonyabbá teszi a működést, új értékesítési csatornákat nyit meg, s alapjaiban növeli a cég jövőbeni profitját. Sajnos (gyakran a nem megfelelő cél kijelölése, illetve a szakszerűtlen projektkivitelezés miatt) sokszor még értelmes célok esetében sem volt mérhető, vagy nem volt valós megtérülés egy-egy "megaprojekt" után. Hab a tortán, hogy az internetboom kapcsán rengeteg volt a kedvezőtlen jelenség. Újságok címlapjainak szomorú hősei voltak a dotcom vállalatok vezetői, s bár címlapon nem szerepeltek, de a háttérben ott sóhajtoztak azok a befektetők is, akik mögöttük álltak. Sajnálni persze nem kell őket, hiszen nem jótékonyságból adakoztak, de biztos, hogy jelentősen megváltoztatta a piac informatikai szereplőinek irányában tanúsított hozzáállásukat.

Mindezek után nem kell csodálkozni, hogy a versenyszféra szereplői nem egyet, de kettőt léptek hátra az informatikát illetően. Szomorú sajátosság, hogy a világgazdaság recessziós hullámai relatíve gyorsan érkeznek be hozzánk, míg a fellendülés jelei mintha kicsit megrekednének az országhatáron.

Az államigazgatási szektor - a hazai informatikai piac nagyon jelentős tényezője - mint megrendelő több sebből vérzik. Egyik oldalról a megcsappant források nehezítik az előrejutást, a másik oldalról az üvegzsebprogram kedvezőtlen hatásait éljük meg a projektek folyamatos csúsztatásában és a vég nélküli újratendereztetésekben. Az EU-csatlakozásig lévő idő viszont vészesen fogy, ugyanakkor világosan látszik, hogy sok helyen hiányoznak még az előírt informatikai és adatszolgáltatási rendszerek. A lehetőség tehát a piac ilyen irányból érkező megmozdulására megvan, a kapkodásból fakadó veszélyekkel szegélyezve.

Az informatikai cégeknek ma Magyarországon ebben a sajátos helyzetben kell talpon maradniuk, s a feladat nem egyszerű. Bizonyos szempontból jó néhány kortársammal együtt az informatikai elkényeztetettek közé tartozom.

Az elmúlt 6-8 évben folyamatos bővülést, az informatika súlyának növekedését, stratégiai informatikai beruházásokat láttunk és éltünk meg. A különböző it-oktatásokon túl megpróbáltuk hasznosítani a gazdasági és MBA-képzéseken tanult stratégiákat és eszközöket a vállalat növekedésének megfelelő kezelésére, a cégirányítás hatékonyságára.

Most valami újat kell tanulni: hogyan őrzi meg egy sikeres cég piaci előnyét, pozícióját és versenyképességét egy lefelé mozduló gazdasági környezetben?

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.