BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bluetooth - parkolópályán



Hetente mintegy egymillió bluetoothos készüléket értékesítenek világszerte, szakértők szerint azonban csak minden harmadikban használják ki ezt a lehetőséget. Az elemzők a tájékozatlanságban és az érdeklődés hiányában látják a technológia elterjedésének legnagyobb akadályait. Hozzáteszik, a bluetooth szabvány jövőjét új szolgáltatások bevezetésével lehetne megalapozni.

Annak ellenére, hogy már egy évtizede megszületett a kis távolságú vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tevő bluetooth technológia, egyelőre azok sem használják, akiknek ilyen eszközeik vannak - olvasható a Financial

Times összeállításában. Bár a bluetoothos termékek heti értékesítése 2003 harmadik negyedévében átlépte az egymilliós határt, korántsem tekinthető széles körben elterjedtnek ez a technológia. A megugró értékesítési adatok is leginkább annak köszönhetők, hogy a mobiltelefon-gyártók újabb készülékeikbe már beépítik ezt a lehetőséget. Természetesen napjainkra a mobiltelefonokon kívül számos egyéb eszközben, így például gépkocsikban, videorendszerekben, hűtőszekrényekben és mikrohullámú sütőkben is megtalálható a bluetooth technológia. A kérdés azonban újra és újra viszszatér: milyen haszna van a tulajdonosok számára? A bluetoothos eszközök szélesebb körben való elterjedését leginkább az akadályozza, hogy az átlag felhasználó idegenkedik az új technológiától, illetve gyakran nem is tudja, hogy mire képes készüléke - állítja a Gartner piackutató cég elemzője. A gyártók szembesülnek azzal is, hogy a vásárlók többsége ma már olyan eszközökre vágyik, amelyek teljes funkcionalitással működnek pár perccel azután, hogy kivették őket dobozukból.

Ezen eszközök gyártói leginkább azonban azzal fordíthatnák a vásárlók figyelmét termékeik felé, ha olyan szolgáltatásokat kínálnának, amelyek indokolttá teszik az ilyen készülékek használatát. A gyártók a közelmúltban váratlan helyről, a vezető brit távközlési szolgáltatótól, a British Telecommunicationtől (BT) kaptak segítséget a bluetoothos eszközök népszerűsítéséhez. A szigetországi telefonos cég a közelmúltban kezdte meg a Blue Phone rendszer tesztelését, melynek felhasználásával a bluetooth technológiával kapcsolnák a vezetékes hálózatokhoz a vezeték nélküli telefonokat. Az előfizetők számára semmilyen költségnövekedéssel nem járna az új rendszer bevezetése, a BT vezetősége pedig arra számít, hogy a mobiltelefonokéhoz közelítő kötetlenséget kínáló szolgáltatással növelni tudják majd előfizetőik számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.