BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyami információs rendszer épül

Az Európai Parlament (EP) támogatja az egységes európai folyami információs rendszer (River Information Services - RIS) kiépítését. A rendszer célja a hatékony és környezetbarát vízi közlekedés feltételeinek megteremtése. A RIS képes lehet azonnali elektronikus tájékoztatással segíteni a folyami közlekedés részvevőit az adott vízi jármű közvetlen környezetének aktuális hajózhatósági feltételeiről, illetve pontosan bemérni egy-egy hajó helyzetét az információs központok műholdas rendszerének segítségével, növelve ezzel a biztonságot.

Az uniós tagállamok számára nem lesz kötelező a részvétel a RIS-ben, de a szakértők komoly érdeklődéssel számolnak.

Az Európai Bizottság tavaly terjesztette elő ajánlását a belvízi szállítás információs szolgáltatórendszerének európai uniós harmonizációjára. Az EP a közlekedési bizottságot bízta meg a RIS projekt megvalósításának monitoringjával.

A már létező RIS-útmutatások alapján Magyarországról a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület vesz részt a munkában: a dunai információs és segélyhívó rendszert illeszti az egységes szolgáltatásba a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium költségvetésében elkülönített források felhasználásával. A nemzeti rendszerek harmonizálásának feltételeit a Compris kutatás-fejlesztési projekt keretén belül dolgozzák ki. (MK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.