BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betegít a laptop

Komoly betegségek okozója lehet a helytelenül használt hordozható számítógép - figyelmeztetnek amerikai kutatók. A Financial Times Deutschland által idézett felmérések szerint 2003-ban ilyen okok miatt 9200 amerikai hiányzott munkahelyéről legalább egy napot, egyharmaduk viszont több mint egy hónapig munkaképtelen volt.

A laptopokat nem az asztali gépek kiváltására tervezték, ám egyre több cégnél a dolgozók akár naponta több mint nyolc órát is az apró billentyűzet fölé görnyednek. Az eredmény tartásprobléma, az ujjak érzéketlenné válása, különféle gyulladások, sőt az ölben tartott gépeknél akár impotencia is lehet.

Munka-egészségügyi szakemberek szerint a napi több órás használat már mindenképpen külső monitor és billentyűzet csatlakoztatását indokolja, hiszen legalább negyven centiméterről, a szemmagasság alatt húsz fokkal kellene néznünk a képernyőt. Az egészség megőrzéséhez azonban ez sem elég: az izomhúzódások elkerüléséhez még így is húsz percenként meg kellene tornáztatni tagjainkat. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.